Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,557 $

Könnygázt kellett bevetni a választás megismétlését követelő tüntetők ellen Szerbiában

Nem csillapodnak a kedélyek Szerbiában a választások miatt, a tüntetők egyre dühösebbek, akik ellen könnygázt vetettek be.

...svg content...Fotó: Ellenzéki tüntetők a szerb választási bizottság belgrádi székháza előtti tiltakozáson 2023. december 19-én, két nappal az előrehozott választások után. Az ellenzéki vezetők szerint választási csalás történt az előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon Szerbiában, ezért a belgrádi önkormányzati választások megismétlését követelik. Az országos, a tartományi és a belgrádi önkormányzati választást is a kormányzó Szerb Haladó Párt nyerte meg. MTI/AP/Darko Vojinovic
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Több ezren tiltakoztak vasárnap Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be – közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnap. A baloldali ellenzék hat napja tiltakozik, mert úgy gondolja, hogy számtalan csalás történt a múlt vasárnapi előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon.

A politikusok éhségsztrájkolnak, valamint az országos választási bizottság épületénél tiltakoznak, vasárnapra pedig tömegtüntetést jelentettek be. A választási bizottság előzetes eredményei szerint az országos voksolást a kormányzó Szerb Haladó Párt Szerbia nem állhat meg nevű listája nyerte meg a voksok 46,7 százalékának a megszerzésével, míg a második helyen a baloldali ellenzéki összefogás Szerbia az erőszak ellen listája végzett a szavazatok 23,69 százalékával. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban az önkormányzati választáson a Szerbia nem állhat meg nevű lista a voksok 39,35 százalékát, míg a Szerbia az erőszak ellen lista a 34,26 százalékát kapta. A mérleg nyelve egy pártfüggetlen civilekből alakult lista lehet, amely a Mi – A nép egy hangja nevet viseli, ám a listavezető közölte, nem kívánja egyik oldalt sem támogatni, inkább úgy véli, az egész választási folyamatot kellene megismételni Belgrádban.

A Szerb Haladó Párt tagadja, hogy bármilyen választási csalás vagy szavazatlopás történt volna. Aleksandar Vucic köztársasági elnök – aki a Szerb Haladó Párt tagja – vasárnap este az elnöki palotából közvetített üzenetében mindenkit nyugalomra intett, és kijelentette: „semmilyen forradalom nem zajlik”. Hozzátette: a felvételeken drámai képeket látni a közgyűlésbe betörni kívánó tömegről, de a hivatalos szervek teszik a dolgukat, és megvédik az állami intézményeket.

(MTI)

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.