Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Mióta itt jártál:

Szentkirályi Alexandra: Magyarország klímabajnok

Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra
Greenbox

Takács Petra

Szerkesztő

Magyarország többek között a klímakérdésekben is jól teljesít, és energiaválság ide vagy oda, tartja a kitűzött célokat.

Szentkirályi Alexandra örömmel számolt be arról, hogy 1990 óta Magyarország 34%-kal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását, ami jelentős differencia. Ezzel szemben a nagy kibocsátó G7 országok rendre elmaradnak a kitűzött céloktól.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

„Magyarország klímabajnok és az energiaválságban is tartja a kitűzött célokat! Hazánk 1990 óta 34 százalékkal csökkentette a szén-dioxid kibocsátását, míg a nagy kibocsátó G7 országok rendre nem teljesítik a kitűzött célokat.” – jegyezte meg a magyar kormányszóvivő a Facebook oldalán.

Szentkirályi szerint jó úton haladunk az EU 2030-as klímacéljának elérése felé. Mindeközben a magyar kormány újabb változtatásokat vezet be, hogy ezen a területen is újabb nagy előrelépéseket tapasztaljunk.

„A kormány határozott, átgondolt és nem utolsó sorban zöld intézkedéseinek köszönhetően jó úton haladunk az Európai Unió 2030-as klímacéljának elérése felé. Emellett a magyar kormány Európában elsőként törvénybe iktatta a 2050-ig kitűzött kibocsátás-csökkentési célokat, sokszor szigorúbb vállalásokat alkalmazva, hogy minden magyar család egy fenntartható, zöld országban élhessen.

A jelen és a jövő legfontosabb feladatai

„A kormány ráadásul 2022 decemberétől külön energetikai minisztérium felállításáról döntött, minthogy az energetikai kérdések – amiknek szerves része a megújuló energia használata is – a jelen és a jövő legfontosabb feladatai közé tartoznak.”

„Magyarország a Cambridge Egyetem felmérése szerint ma is a világ 21. legfenntarthatóbb országa, ami visszaigazolja, hogy jó úton járunk. Más szelek fújnak azonban Németországban, ahol a liberális-szocialista-zöld kormánykoalíció szélturbinákat bont le, hogy helyet adjon a nyíltszíni lignitkitermelésnek!”

„A liberális, megfontolatlan klímapolitika nemcsak energetikai, hanem fenntarthatósági katasztrófába is sodorta Németországot, amelynek köszönhetően a Német Szövetségi Energia- és Vízgazdálkodási Szövetség (BDEW) friss felmérése alapján 2022 első félében a szén villamosenergia-termelésben játszott szerepe 30 százalékra emelkedett a tavalyi 25 százalékhoz képest.”

„Mindezt pedig tetézi, hogy Robert Habeck német gazdasági és klímaügyi miniszter támogatja, hogy szén- és olajalapú erőművek termeljenek energiát az atomerőművek helyett, utóbbiak pedig még az Európai Unió szerint is fenntartható energiaforrásnak számítanak. Így ez aligha nevezhető zöld fordulatnak.”

„Míg a nyugati országok sokszor össze-vissza cselekszenek, ellentmondva saját maguknak, vállalásaiknak, addig a következetes magyar klímapolitika a fenntartható, zöld és élhető jövőt teremti meg!”

„Ha ehhez hozzávesszük az ENSZ klímacsúcs kudarcát, ahol nem sikerült megállapodni új kibocsátás csökkentési célokról, a nemzetközi helyzet aligha rózsás. A brüsszeli vezetők is csalódottságuknak adtak hangot, ami természetesen érthető, de abból a szempontból aligha, hogy épp az uniós nagy kibocsátok azok, akik az energiaválságban elsőként dobták sutba saját vállalásaikat. A politikai szlogenek és a saját magunkat tönkretevő szankciós politika helyett a valódi cselekvés ideje jött el!”