Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Csökkenőben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

Biztató adatokkal szolgált az NNGYK.

Fotó: NNK
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által csütörtökön, a 13. hétről közzétett friss szennyvízadatok alapján a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja további csökkenést mutat. A mintavételi helyek zöménél az örökítőanyag koncentrációja már a kimutatási határ alá csökkent.

Közlésük szerint a városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, enyhe emelkedés Békéscsabán, Pécsett és Tatabányán detektálható, míg csökkenés Miskolcon és Székesfehérváron mérhető. A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve pedig 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása az NNGYK közlése szerint jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal. Februártól a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt, a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. Elégséges vírus-koncentráció esetén azonban a variánsvizsgálatok folytatódni fognak.