Az ősidők óta nem volt annyi szén-dioxid a légkörben, mint ma

Laguna Niguel, 2022. május 12. Tûzoltók dolgoznak egy lángoló lakóház oltásán a kaliforniai Laguna Niguel város közelében pusztító erdõtûz helyszínén 2022. május 11-én. MTI/EPA/Etienne Laurent
not image

Kolláth Benjámin

2022. június 10. - 02:43

Egy új tanulmány szerint azóta nem volt annyi szén-dioxid a levegőben, mint most, hogy az emberszabásúak megtanultak felegyenesedve járni és nem csökkennek elég gyorsan ahhoz, hogy elkerülhető legyen a katasztrófa.

Előzmény:

 

A Föld légkörében lévő szén-dioxid mennyisége az Egyesült Államok kormányának legújabb adatai szerint több mint 50%-kal több, mint az iparosodás előtt, ami évmilliókkal ezelőtti állapotokat idézhet elő.

A legújabb adatok után a tudósok újból figyelmeztettek, hogy a világ akkor is katasztrofális klímaváltozást élhet meg, ha végül sikerül drasztikusan csökkentenie a kormányoknak a károsanyag-kibocsátást – de egyelőre nem úgy néz ki, hogy sikerül.

Ralph Keeling, a hawaii Scripps Oceanográfiai Intézet szén-dioxid-szintmérési specialistája a Guardiannak úgy nyilatkozott: „Lehangoló, hogy nincs meg bennünk a kollektív akaraterő, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást. Lehet, hogy már nem gyorsul a fosszilis üzemanyagok használata, de még mindig padlógázzal robogunk egy globális katasztrófa felé.

A hawaii mérés szerint a levegő szén-dioxid-koncentrációja 421 milliomod volt, ami további növekedést jelent az eddigiekhez képest. Összevetésként, az ipari forradalom előtt ugyanez a szám 280 milliomod volt, azóta viszont sikerült annyi szén-dioxidot a levegőbe engednünk, ami évszázadokra, de akár évezredekre is megnövelheti a bolygó átlaghőmérsékletét.

Amikor legutoljára ilyen magas szén-dioxid-tartalmú levegő volt a Földön, az emberszabásúak még nem tudtak egyenesen járni, 4,1 millió éve kb. 400 milliomod volt a szén-dioxid-koncentráció. Akkor azonban az Északi-sarkot még erdők borították és 25 méterrel magasabban volt a tengerszint, mint ma.

A tudósok szerint a további szén-dioxid-kibocsátás katasztrofális eredményhez vezethet, amennyiben a Föld átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal az iparosodás előtti koré fölé emelkedik. Ezt a határt a 2015-ös párizsi klímaegyezményben határozták meg a világ kormányai és egyre inkább úgy tűnik, át fogjuk lépni a következő évtizedekre.

Egy új tanulmány szerint amennyiben 2029-ig nem sikerül jelentősen csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, több mint 65% az esélye annak, hogy az 1,5 Celsius fokos határt átlépjük. Számításaik szerint az évtized végére a felére, 2050-re pedig nullára kell őket csökkenteni, ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit.

Ennek ellenére a koronavírus miatti csökkenést leszámítva nyoma sincs a szükséges meredek csökkenésnek. Kyle Armour, a Washingtoni Egyetem klímakutatója és a tanulmány társszerzője: „A tanulmányunk szerint minden esetben kb. 5-10 év is eltelhet, mire a csúcshőmérsékletet a bőrünkön érezzük, miután a kibocsátásokkal előidézzük őket.”