Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,428 $

Szélsőjobboldali ukrán csoport kínál fegyveres kiképzést a lakosságnak

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. február 14. - 18:46

Az ukrán szélsőjobboldali Azov elnevezésű csoport tagjai katonai kiképzést tartanak civileknek, hogy felkészüljenek egy esetleges orosz támadásra.

Az ukrán szélsőjobboldali Azov zászlóalj, mely egyébként az ukrán nemzeti gárda különleges alakulatához tartozik, felajánlotta, hogy kiképzi az erre igényt tartó civileket, és megmutatják nekik, hogyan kell összeszerelni és szétszerelni egy fegyvert, megtanítják őket a lőszer betöltésére, valamint a célpontok meghatározására.

Soron kívül A Szigeten lezuhant artista lábáért küzdenek az orvosok

A csoport azt követően ajánlotta fel a civileknek a katonai kiképzést, hogy Oroszország az elmúlt hetekben több mint 100 ezer katonát sorakoztatott fel az ukrán határnál, az ukránok egy része pedig attól tart, hogy az oroszok valóban támadást indítanak majd az ország ellen, félelmükben pedig fegyverekhez nyúlnak.

Valentyna Konstantynovska, egy 79 éves idős ukrán nő például közölte, azért vesz részt a kiképzésen, hogy egy esetleges orosz invázió esetén meg tudja védeni családját. Amerikai tisztviselők szerint ugyanis az orosz haderő felvonultatása, valamint tűzerejüknek jelentős növelése aggodalomra ad okot, és okunk van feltételezni, hogy záros határidőn belül valóban inváziót terveznek.

Eközben már több ország is jelezte, hogy visszahívja állampolgárait Ukrajnából, valamint kiürítik a nagykövetségeket is: így tett már az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, és több más európai ország is tervezi állampolgárainak kivonását Ukrajnából az egyre fokozódó feszültség közepette – írja az Euronews.