Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,38 Ft
Euró
390,79 Ft
Font
464,33 Ft
Bitcoin
65,928 $

Tömegesen jelenik meg nyáron a „repülő kullancs” Magyarországon

Csípésük kellemetlen bőrtüneteket okozhat – emellett különféle betegségeket, élősködőket is terjeszthetnek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hazánkban nyáron és ősszel tömegesen jelennek meg a „repülő kullancsként” is emlegetett szarvaslegyek, amelyek külsejüket tekintve abban különböznek a közöséges kullancstól, hogy vannak szemeik, valamint hat lábuk van nyolc helyett. Szárnyaikat a gyors mozgáshoz használják, de amint kiválasztanak egy gazdatestet a vérszíváshoz, ledobják azokat. Kedvelt élőhelyeik az erdők és erdőszélek Európában, Észak- és Közép-Ázsiában, emellett tanyák, istállók, különböző állattartó telepek közelében is gyakoriak.

Ezek az ízeltlábúak elsősorban vadállatok (pl. őzek, szarvasok, vaddisznók) vérét szívják, de más, vastagabb bundájú állatokat (mint mondjuk a kutya, ló) is megcsípnek, mindemellett embereket is megtámadhatnak, leggyakrabban a fej, a nyak területén. Prof. Dr. Emil Reisinger, a Rostocki Egyetem Orvostudományi Karának infektológus professzora és dékánja, valamint az ADAC Orvoskollégium tagja azt is elmondta, a légy a vérszíváskor a bőrbe kapaszkodik, és viszonylag könnyen eltávolítható, például csipesszel, egy műanyag kártyával vagy vízsugárral. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

„A szarvaslégy csípése után az emberi bőrön helyi gyulladás léphet fel” – magyarázta a szakember. Az érintett bőrfelület viszkethet, fájhat, kipirosodhat és gennyezhet. A tünetek enyhítése érdekében hűteni lehet. Tartós erős fájdalom, valamint erősen pirosodott vagy irritált bőr esetén orvoshoz kell fordulni. Emellett fontos tudni azt is, hogy a szarvaslégy képes a „Bartonella schoenbuchensis” baktériumot terjeszteni. Ez a kórokozó viszkető bőrkiütést okozhat az embernél (szarvaslégy-dermatitisz), míg az állatoknál különböző szervekben gyulladásos fertőzéseket idézhet elő.

Emellett különféle élősködőket is terjeszthetnek. A rossz hír pedig az, hogy a hagyományos kullancs- és rovarriasztók hatástalanok a kullancslegyek ellen. Így érdemes néhány óvintézkedést megtenni kirándulásaink során: viseljünk zárt ruházatot, ha pedig kiszúrtuk, hogy ránk szállt a rovar, zsebkendővel fogjuk meg, majd körömmel pusztítsuk el. Ugyanakkor fontos kiemelni azt is: a kullancsok által terjesztett betegségek, mint az FSME és a Lyme-kór nem veszélyeztetik az embereket a szarvaslégy csípésénél – írja a Pénzcentrum a Német Autóklub összefoglalója alapján.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.

Magyar Péter tagadja, hogy vezetőnek és politikusnak készült volna

Magyar Péter most azt állítja, vezetőnek és politikusnak sem készült, amiben sokan kételkednek, látván azt, hogyan építette fel magát.