Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
357,18 Ft
Euró
386,57 Ft
Font
454,40 Ft
Bitcoin
69,434 $

Számos termék esetében értékesítési tilalmat vezet be az EU

Az Európai Parlament jóváhagyta az új jogszabályt, amely megtiltja a kényszermunkával készült termékek értékesítését, behozatalát és kivitelét az EU-ban.

...svg content...Fotó: Unsplash/Guillaume Périgois
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén döntött arról, hogy az Európai Unióban tilos lesz a kényszermunkával előállított termékek értékesítése, behozatala és kivitele. A jogszabályt jelentős többséggel, 555 szavazattal, 6 ellenében és 45 tartózkodással fogadták el.

A jogszabály értelmében az EU tagállamainak hatóságai és az Európai Bizottság jogosultak lesznek arra, hogy vizsgálatokat végezzenek a gyanús termékek, ellátási láncok és gyártók esetében. Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy adott termék kényszermunkával készült, annak értékesítését azonnal meg kell szüntetni az uniós piacon, beleértve az online kereskedelmet is. Az ilyen termékek az EU határainál is feltartóztatásra kerülnek. Soron kívül Donáth Anna megint kiakadt Magyar Péterre, nem tudja, ki ő valójában

A vizsgálatok során a hatóságoknak tényszerű és ellenőrizhető információkra kell támaszkodniuk, amelyeket többek között nemzetközi szervezetektől, együttműködő hatóságoktól és visszaélést jelentő személyektől szerezhetnek be. A döntések meghozatalakor figyelembe veszik a kényszermunka elterjedtségét bizonyos gazdasági ágazatokban és földrajzi területeken.

A jogszabály előírja, hogy a tiltott termékek gyártóinak ki kell vonniuk termékeiket az EU piacáról, és azokat újra kell hasznosítaniuk, máshova kell szállítaniuk vagy meg kell semmisíteniük. A szabályokat megszegő vállalatok pénzbírsággal sújthatók. Az érintett vállalatok kizárólag akkor kaphatnak lehetőséget a termékek újbóli értékesítésére az EU piacán, ha bizonyíthatóan megszüntetik a kényszermunkát a teljes ellátási láncban. A rendeletet most az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia, a kihirdetés után az uniós tagállamoknak három éven belül kell megkezdeniük a rendelet alkalmazását.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.