Jól indult idén a magyarok kedvenc gyümölcsének szezonja
A szamócát kedvelők közül azok járhatnak a legjobban, akik a Szedd magad! megoldás keretében szerzik be a kedvenc gyümölcsüket, mert így jóval olcsóbban tudnak hozzájutni.
Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege negatívnak számít, ugyanis az import nagyságrendekkel haladja meg a kivitelt. A behozatal tavaly 8 százalékkal, 3872 tonnára nőtt az előző évhez viszonyítva, a szamóca fele pedig Spanyolországból érkezett.
Az importáru számottevő része a magyar eperszezon előtt, április–májusban kerül a hazai piacra, mindemellett a magyarországi szamócatermés csekély hányadát szállítják a külpiacokra, amelyek célállomása Szlovákia, Ukrajna és Ausztria volt az elmúlt évben.
Az adatok szerint Magyarország szamócaexportja 83 százalékkal növekedett tavaly a 2020-ban kiszállított mennyiséghez képest, amely még így is csak 68,3 tonna volt összesen.
Emellett az importszamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan van jelen a kínálatban, amelynek nagykereskedelmi ára 6 százalékkal alacsonyabb volt (1103 forint kilogrammonként) a 14–21. hetek átlagában, mint az előző év azonos időszakában.
A hazai szamóca idén 4000 forintos termelői áron lépett a piacra a 13. héten, amely a 14–21. hét átlagában 6 százalékkal redukálódott az elmúlt év azonos időszakának átlagárához viszonyítva, kilogrammonként 2420 forintra.
A budapesti fogyasztói piacokon a 17. héten átlagosan 1480–2480 forintos áron jelent meg a magyar szamóca, amely a 21. hétre 1280–1480 forintra csökkent kilogrammonként, ez pedig a kínálat bővülésének is köszönhető – írta a Világgazdaság.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a hazai szabadföldi szamóca egyre több helyen válik elérhetővé, illetve egyre nagyobb mennyiségben, amely ízében és állagában is sokkal jobb, mint az importált.
Az előző hét végén pedig beindult a szezon, emellett kifejezetten sokan jelentek meg a Budapest környéki „Szedd magad!” helyszíneken, ahol a FruitVeb összesítése alapján a kiskereskedelmi ár alatt, 780-1300 forint/kg áron kínálják a friss szamócát.