Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Szalonna: egészséges vagy egészségtelen? Mi az igazság?

Szalonna: egészséges vagy egészségtelen? Mi az igazság?

Szalonna: egészséges vagy egészségtelen? Mi az igazság?
Fotó: Unsplash

Sokan vannak, akik egyáltalán nem esznek szalonnát, mert egészségtelennek tartják, míg egyesek épp az ellenkezőjét állítják, így biztosan nem mondanak nemet erre az ételre. Kinek van igaza?

Közismert, hogy a szalonna magas zsírtartalommal rendelkezik, és sokan épp ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kutatások pedig megerősítik, hogy a szalonna zsírja sokkal jobb a főzéshez, mit a növényi olajok, emellett fontos érv még mellette, hogy nincsenek benne hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek.

A cikk a videó után folytatódik

Míg mások amiatt sorolják a szalonnát az egészségtelen ételek közé, mert a zsír- és a sótartalma egyaránt magas. A szakemberek szerint a telített zsírsavak felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, a túl sok só pedig nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem az ízületekre és a vesére sincs jó hatással – írja a Ripost. A WHO szerint a feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöléssel, sózással, szárítással, tartósítással készülnek, növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Adódhat hát a kérdés, mi legyen akkor a szalonnával? Együk nyugodtan, vagy inkább egyáltalán ne is fogyasszunk belőle? Természetesen az utóbbira egyáltalán nincs szükség, ehelyett a legjobb az, ha mértékkel esszük, de ha zöldségeket is fogyasztunk mellé, még jobb. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy zöld leveles zöldségekkel sokat tehetünk a demencia megelőzése érdekében. A szakértő szerint igyekezzünk gyakrabban fogyasztani brokkolit, spenótot és káposztát is.

Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy rákot és más egészségügyi problémákat is okozhat ez a húsféle, így az a legjobb döntés, ha a halakat, a szárnyasokat és a borjúhúst részesítjük előnyben. De a penészes kenyérrel is vigyázni kell, mivel rákos betegséget is okozhat. Nem elég levágni az érintett részeket, kukába hát a penészes ételekkel!