Szalonna: egészséges vagy egészségtelen? Mi az igazság?
Sokan vannak, akik egyáltalán nem esznek szalonnát, mert egészségtelennek tartják, míg egyesek épp az ellenkezőjét állítják, így biztosan nem mondanak nemet erre az ételre. Kinek van igaza?
Közismert, hogy a szalonna magas zsírtartalommal rendelkezik, és sokan épp ezért tartják egészségesnek. A szalonnában lévő omega-6 zsírsavak ugyanis hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez. A kutatások pedig megerősítik, hogy a szalonna zsírja sokkal jobb a főzéshez, mit a növényi olajok, emellett fontos érv még mellette, hogy nincsenek benne hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek.
Míg mások amiatt sorolják a szalonnát az egészségtelen ételek közé, mert a zsír- és a sótartalma egyaránt magas. A szakemberek szerint a telített zsírsavak felelősek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, a túl sok só pedig nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem az ízületekre és a vesére sincs jó hatással – írja a Ripost. A WHO szerint a feldolgozott húsok, különösen azok, amelyek füstöléssel, sózással, szárítással, tartósítással készülnek, növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.
Adódhat hát a kérdés, mi legyen akkor a szalonnával? Együk nyugodtan, vagy inkább egyáltalán ne is fogyasszunk belőle? Természetesen az utóbbira egyáltalán nincs szükség, ehelyett a legjobb az, ha mértékkel esszük, de ha zöldségeket is fogyasztunk mellé, még jobb. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy zöld leveles zöldségekkel sokat tehetünk a demencia megelőzése érdekében. A szakértő szerint igyekezzünk gyakrabban fogyasztani brokkolit, spenótot és káposztát is.
Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy rákot és más egészségügyi problémákat is okozhat ez a húsféle, így az a legjobb döntés, ha a halakat, a szárnyasokat és a borjúhúst részesítjük előnyben. De a penészes kenyérrel is vigyázni kell, mivel rákos betegséget is okozhat. Nem elég levágni az érintett részeket, kukába hát a penészes ételekkel!