Igazán különleges ízek érhetők el idén a szaloncukroknál, a kedvenc mégis ugyanaz
A hagyományos ízesítéstől a különleges gyümölcsök és fűszerek felhasználásával készült szaloncukrokig, idén is rendkívül széles termékpalettából választhatnak a fogyasztók.
Mint azt már megírtuk, a Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint idén több dolog miatt is drágábbak lesznek az édességek, mint tavaly. Sánta Sándor, a szövetség elnöke itt egyebek mellett az alapanyagok és csomagolóanyagok drágulását, a klímaválságot, a kakaóválságot és a gyenge forintot említette, s azt is elmondta, 2024-ben milyen árakon lehet beszerezni a középkategóriás és prémium kategóriás szaloncukrokat.
Az áremelkedés miatt az édességgyártók arra számítanak, hogy idén kevesebb édességet vesznek majd a magyarok, a drágulás miatt viszont a gyártók több bevételre számítanak múlt évhez képest. Azért várhatóan így is megvásárolnak majd a magyar háztartások úgy 3-3,5 tonna szaloncukrot és 8-9 millió csokimikulást.
A Pénzcentrum most arról ír, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Édességgyártók Szövetségének körképe szerint az elmúlt közel másfél évszázadban sem veszített népszerűségéből a szaloncukor, sőt, egyre nagyobb szeletet hasít ki a karácsonyi édességkínálatból. Emellett a gyártók azt tapasztalják, hogy a hagyomány és az innováció jól megfér egymás mellett.
A zselés szaloncukor továbbra is a legtöbbek kedvence, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes mellett azonban ma már egyre több különleges szaloncukor jelenik meg a kínálatban. Az idei szezonra jellemző egyik új trend a „swicy” ízek térnyerése, amely az édes és csípős ízek ötvözetét jelenti – emelik ki.
Példaként a borssal vagy csilivel kombinált szaloncukrokat említik, amik már a boltok kínálatában is megtalálhatók. Népszerűek még a fahéjas-szegfűszeges-narancsos-kardamomos ízkombinációk is, amelyek kifejezetten a karácsonyi időszakhoz kapcsolódnak. Az újdonságok közé tartozik emellett a likőr, egzotikus gyümölcsök és fűszerek (birs, körte, rumos szilva, kávé, mangó, maracuja, chili, gyömbér) felhasználásával készült szaloncukor is.