Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,597 $

Szakértő: már csak néhány hetet kell várni az olcsóbb paradicsomra

TÉMÁK:
#árcsökkenés
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Elmondása szerint a fürtös paradicsomot már elkezdték szedni a magyar üvegházakban, 3-4 héten belül pedig nagyobb mennyiség is megjelenik majd a piacon.

Tovább fokozódhat a paradicsomhiány az EU-ban (ami főként Nagy-Britanniában éreztette eddig hatását), miután Törökország bejelentette, hogy április 14-ig beszünteti a zöldség exportját az árstabilitás biztosítása érdekében.

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldségtermesztési alosztályának vezetője elmondta, ebben közrejátszhatott az is, hogy földrengésekkel érintett területen működik a török hajtató kertészetek jelentős része, ezért logisztikai és termelési nehézségekkel is küzdenek.

A KSH adatai szerint 2022 első nyolc hónapjában összesen 1700 tonna török paradicsom érkezett a magyar piacra, vagyis Törökország jelentős importpartnerünknek számít ezen a területen, mégsem kell jelentős mértékű hiánytól tartani – írta a Magyar Nemzet.

Néhány héten belül rendeződik a helyzet

Elmagyarázta, hogy a fürtös paradicsomot már elkezdték szedni a magyar üvegházakban, 3-4 héten belül pedig nagyobb mennyiség is megjelenik majd a piacon, bár ez a hazai fogyasztás kielégítésére még kevés, de április második felére a magyar termés kiszorítja az importárut a boltokból.

A szakember kiemelte, jelenleg annyira drága a paradicsom Európában, így itthon is, hogy ettől drágább már biztosan nem lesz, s a hazai zöldséggel együtt a holland paradicsom is megjelenhet az európai kínálatban, illetve a marokkói és spanyol ültetvényeken kárt okozó hideghullám hatásai is lecsengenek.

„Néhány héten belül rendeződik a helyzet az uniós paradicsompiacon. Ezzel együtt pedig az árak is csökkennek”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy tavaly a drágulás ellenére sem esett vissza a forgalom (13. havi nyugdíj, SZJA-visszatérítés), de ez idén biztosan nem így lesz, vagyis a jelenlegi magas árszint a fogyasztás visszaesésével fenyeget.