Clouds
21 Budapest
Dollár
346,53 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
431,20 Ft
Bitcoin
27,206 $

Szakértő: az infláció 25-26 százalék közötti szinten tetőzhet hazánkban

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakember elmagyarázta, ha a műtrágya, az energia- és a takarmányárak nem nőnek olyan ütemben, mint eddig, akkor némiképp javulhat a helyzet.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint az orosz-ukrán konfliktus és az EU-Oroszország közötti gazdasági háború tartós károkat okoz, s ide sorolhatók az elszabadult energiaárak, a magas infláció, illetve az is, hogy idén alacsonyabb lesz a gazdasági növekedés hazánkban.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Hozzátette, az energiaárak már csökkenésnek indultak az utóbbi időben, ami mindenképp jó hír, mégis tart tőle, hogy a háború folytatódása miatt nem lesz-e egy, a tavalyihoz hasonló árrobbanás – derül ki a Magyar Nemzet beszámolójából.

Bár a konfliktus végét még nem látjuk, viszont az árakat illetően egyfajta megnyugvás tapasztalható: az energiaárak némi konszolidálódása mellett az alapanyagárakban is látszik már egy csökkenés, ami szintén az infláció tetőzésének irányába hat.

Kedvező feltételek esetén az élelmiszerinfláció is mérséklődni fog

Regős Gábor kifejtette, a magas árak már beépültek a bázisba, s emiatt a növekedés üteme is lassul, illetve abban bízik, hogy idén már nem lesz a korábbiakhoz hasonló forintgyengülés, nyári adóemelés, tavaszi magas kereslet, s talán a mezőgazdasági termés is jobb lesz a tavalyihoz képest.

„Összességében az infláció várhatóan olyan 25-26 százalék közötti szinten tetőzhet hazánkban”

– mondta.

Kiemelte, ha a műtrágya, az energia- és a takarmányárak nem nőnek olyan ütemben, mint eddig, akkor az élelemiszerinfláció is mérséklődni fog, sajnos azonban hozzá kell szokni a korábbinál magasabb árakhoz, hiszen azok sokkal nehezebben mozognak lefelé, mint felfelé.