Clouds
21 Budapest
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,97 Ft
Font
437,26 Ft
Bitcoin
27,356 $

Száhel-övezet: 10 millió gyermek élete múlik a humanitárius segítségen

Fotó: Unsplash/Alek Burley
Afrika

Takács Petra

Szerkesztő

Újabb lesújtó figyelmeztetés érkezett az UNICEF-től: a Száhel-övezet középső részén ugyanis az elmúlt 3 évben megkétszereződött a rászoruló gyermekek száma, így sürgős humanitárius segítségre van szükségük.

Tízmillió gyermeknek van égető szüksége humanitárius segítségre Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben. A rászoruló gyerekek száma az elmúlt 3 évben megkétszereződött – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Az egyre súlyosbodó helyzet a terjedő és mind brutálisabbá váló konfliktusok miatt alakult ki. A szomszédos országokban közel 4 millió gyermek van veszélyben a különböző fegyveres csoportok és a biztonsági erők közötti, határokon átnyúló összecsapások miatt.

Rengeteg gyermek válik fegyveres konfliktusok áldozatává

A térségben a gyermekek egyre fokozottabban válnak fegyveres konfliktusok áldozataivá vagy fegyveres csoportok célpontjaivá – számolt be Marie-Pierre Poirier, az UNICEF Nyugat- és Kelet-Afrikáért felelős igazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy a Száhel-övezet középső részén 2022-ben a gyermekek különösen sok erőszakos cselekménynek voltak áldozatai.

Burkina Fasóban az ENSZ adatai szerint tavaly az év első 9 hónapjában háromszor annyi gyerek életét oltották ki, mint az előző év hasonló időszakában. Legtöbbjükkel a falvaik ellen indított támadások során végeztek, vagy robbanószerkezetek, elhagyott robbanóanyagok ölték meg őket.

Fegyveres csoportok, amelyek ellenzik az állami oktatást, szisztematikusan felgyújtják és kifosztják az iskolákat, fenyegetik, elrabolják vagy megölik a tanárokat. Több mint 8300 iskolát zártak be az említett három országban, mert közvetlen célponttá váltak, elmenekültek a tanítók, földönfutóvá váltak a családok vagy a szülők féltek iskolába küldeni gyermekeiket.

“A válságra sürgős humanitárius választ kell adni, továbbá hosszú távra szóló és rugalmas beruházásokra van szükség az alapvető szociális szolgáltatások terén, amelyek segíthetnek megszilárdítani a társadalmi összetartást, a fenntartható fejlődést és a gyermekek jobb jövőjét” – hangoztatta Marie-Pierre Poirier.

(MTI)