Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,71 Ft
Euró
385,48 Ft
Font
450,81 Ft
Bitcoin
67,012 $

Már öt áldozata van a késes támadásnak Sydneyben

A hivatalos tájékoztatás szerint eddig legkevesebb öt áldozata van a Sydneyben elkövetett késelési sorozatnak.

...svg content...Fotó: EPA/STEVEN SAPHORE
Ausztrália és Óceánia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint ismeretes, késelés történt egy forgalmas bevásárlóközpontban Sydneyben szombaton a délutáni órákban. Pillanatok alatt ellepték a rendőrök és a mentők a helyszínt, hogy a lehető leghamarabb segítsenek a sérülteknek.

Később kiderült, hogy többek között egy 9 hónapos csecsemőt is megkéseltek a támadásban. Nemrég sajtótájékoztatót tartottak a hatóságok, amiről az ABC is beszámolt, és megtudhattuk, eddig összesen öt áldozata van a támadásnak, akiknek nem lehetett megmenteni az életüket, elhunytak a késelés szerezte sebekben. Soron kívül Elfogatóparancs kiadását kérte az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze

A tájékoztató alatt elárulták, a sérültek között vannak súlyos és kritikus állapotban lévők is, így nem kizárt, hogy tovább nőhet a halálos áldozatok száma. A rendőrség azt mondja, egyelőre nincsenek adataik az áldozatokról, és azokról sem, akiket jelenleg kórházban ápolnak a támadást követően.

Ismeretlen a támadó személye és indítéka

Noha korábban két támadóról jelentettek, az előzetes vizsgálatok alapján úgy tűnik, egyetlen személy követte el a késeléseket, akit a rendőrök agyonlőttek. „Nincs információm az elkövetővel kapcsolatban. Jelenleg nem tudok, ki ő.” – hangzott el a hivatalos sajtóeseményen a sajtó munkatársai előtt.

Új-Dél-Wales miniszterelnöke, Chris Minns bejelentette, azonnali hatállyal visszatér Sydneybe, akit folyamatosan informálnak a történtekről és a fejleményekről. Hangsúlyozta, azonnal intézkedik, hogy minél hamarabb újra a városban legyen, ahol a gyilkosságok történtek. Ezzel együtt köszönetet mondott a rendőrségnek és a segélyszolgálatoknak, valamint a közösségnek a bátorságért, hogy szembenéztek ezzel a sokkoló incidenssel.

Amit még tudni, hogy a késes támadó, aki a felvételek alapján egy középkorú férfi lehetett, 15 óra 10 perc körül lépett be a bevásárlóközpontba. Rövid időre eltűnt, majd 15 óra 20 perckor visszatért, és elkezdte késelni az embereket, valószínűleg válogatás nélkül. Az indíték sem ismert, és mivel már nincs életben a gyilkos, a nyomozás nehézkesebbé válhat.