Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

Véget ért a svájci túszdráma, megölték a túszejtőt

A túszejtő kiiktatásával ért véget a nagy svájci túszdráma, aminek egy vonat volt a helyszíne, majd ezt követően kiszabadulhattak a túszok.

Fotó: Vaud kanton rendőrsége egy személyvonatnál a Berntől mintegy 65 kilométerre, nyugatra fekvő Essert-sous-Champvent megállóhelyen, ahol egy iráni menedékkérő közel négy órán át túszként tartotta fogva a regionális járat tizennégy utasát és a mozdonyvezetőt 2024. február 8-án este. A rendőrség agyonlőtte a késsel és baltával felfegyverzett, 32 éves férfit. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
Európa

Hujber Dávid

Szerkesztő

A túszejtő baltával és késsel felfegyverkezve ejtett 15 túszt a vonaton, akiket órákon át tartott fogva. Végül a rendőrség négyórás patthelyzetet követően lelőtte a túszejtőt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. A túszejtő egy nyugat-svájci vonaton ejtett túszokat február 8-án, csütörtökön, ahonnan nem volt menekvés számára.

A hatóságok jelentése szerint a rendőrségi akció során végeztek a gyanúsítottal, míg a túszok biztonságban elhagyhatták a szerelvényt. A túszejtő fárszi és az angol nyelven kommunikált, de továbbra sem ismertek az indítékai. Jelenleg a személyazonosságát sem hozták nyilvánosságra, de már folyamatban van az azonosítása. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A Le Monde azt írja, a férfit egy rendőr lőtte le, miután állítólag baltával rárontott a vonaton. Összesen 15 túszt ejtett a támadó, akik közül 14 utas volt, míg a 15. személy a kalauz. 18 óra 35 perc és 22 óra 30 perc között próbáltak egyezkedni a férfival, és miután nem jártak sikerrel, a behatolás mellett döntöttek.

A gyanúsítottal részben a WhatsAppon keresztül kommunikáltak egy fárszi nyelven beszélő tolmács segítségével. Svájcban ritkák a túszejtések, de időnként előfordulnak hasonló bűncselekmények. 2022 januárjában egy házaspárt és egy cég alkalmazottját ejtettek túszul bűnözők, hogy bejussanak egy nemesfémeket őrző páncélterembe.

Végül a zsákmány nélkül hagyták el a helyszínt, míg egy évvel korábban, 2021 novemberében egy óragyártó cég igazgatóját és családtagjait ejtették túszul az otthonukban a támadók, akik aranyat loptak. Az akciójukat követően a szomszédos Franciaország felé vették az irányt, oda szöktek át.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.