Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

A svájci gleccserek aggasztó ütemben zsugorodtak az elmúlt két évben

Ez a szintű olvadás a második a 2022-es negatív rekord után.

Fotó: Unsplash/BLUE EYES production
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Svájci Tudományos Akadémia Krioszféra Megfigyelő Bizottságának adatai nyomán a Courthouse News Service számolt be arról, hogy a svájci gleccserek továbbra is aggasztó mértékben zsugorodnak: a csütörtökön közzétett adatok szerint mindössze két év alatt jégtérfogatuk 10 százaléka tűnt el, mivel az alacsony hómennyiség és a magas hőmérséklet példa nélküli olvadást okoz.

A Bizottság adatai szerint 2023-ban az ország gleccserei össztérfogatuk 4 százalékát veszítették el, amivel ez lett a második a tavaly negatív rekord feljegyzése után, amikor a gleccserek 6 százaléka tűnt el. Noha ezek a számok első pillantásra megfoghatatlannak tűnhetnek, íme egy kis összehasonlítás: Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

a svájci gleccserek annyi jeget veszítettek ebben a kétéves időszakban, mint amennyit az 1960 és 1990 közötti három évtized alatt összesen (!).

Matthias Huss, a Svájci Tudományos Akadémiával együttműködő, gleccseradatokat gyűjtő és kiértékelő svájci gleccserfigyelő hálózat (GLAMOS) vezetője rámutatott:

„A 2022-ben és 2023-ban tapasztalt veszteségek egyszerűen észbontóak, és túlmutatnak mindenen, amit eddig tapasztaltunk. Annak ellenére, hogy a gleccserek sok évtizede folyamatosan és gyorsan veszítenek tömegükből, ez egy óriási gyorsulás.”

A jégveszteséget még olyan magasan fekvő területeken is regisztrálták, ahol általában nem tapasztalható ilyen mértékű csökkenés: a GLAMOS szerint több méternyi jég tűnt el Valais déli részén és az Engadin völgyében, több mint 3200 méteres magasságban.