Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

Tovább súlyosbodott a brit kisgyerekek közösségimédia-függősége

A szülők egy része egyáltalán nem veszi figyelembe az ajánlott korhatárokat.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Külföld

Bense Róbert

Szerkesztő

Az öt és hét év közötti brit gyerekek közel egynegyedének már van saját okostelefonja, és a közösségi média használata is folyamatosan emelkedik a korcsoportban, holott az applikációk korhatára általában 13 évben van megszabva – közölte az Ofcom.

A hírközlési hatóság tanulmánya figyelmeztetett, hogy a szülők részéről is enyhülőben a korábbi szigor, az iparág szereplőit pedig felszólították, hogy tegyenek többet a gyerekek védelmének érdekében – számolt be róla a BBC. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

Az 5-7 éveseknél mindössze egyetlen év alatt 30-ról 40 százalékra emelkedett a közösségi médiát használók száma, míg az élő streameket 39 helyett immár az 50 százalékuk követi. Az online játékokat pedig a korábbi 34 helyett már 40 százalékuk használja.

„Azt hiszem, ez egy ébresztő az iparág számára. Már régóta tudjuk, hogy a legnépszerűbb alkalmazásokat a korhatárt el nem érő gyerekek is használják, a vállalatoknak pedig most már jogi kötelességük lépéseket tenni a gyermekek biztonságának megőrzése érdekében” – mondta Mark Bunting, az Ofcom online biztonsági csoportjának munkatársa.

A probléma kapcsán már számos érv elhangzott, többen azt szorgalmazzák, hogy az okostelefon-használatra is korhatárt vezessenek be. Ugyanakkor a gyerekek által birtokolt telefonok zömét maguk a szülők adják a kicsik kezébe, méghozzá azzal az elhatározással, hogy így könnyebb tartani velük a kapcsolatot, vagy nyomon követni az online tevékenységüket. A szülők egy része ráadásul úgy véli, hogy nehéz távol tartani a közösségi médiától a gyerekeket, hiszen az összes társuk jelen van már a platformokon.