Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,10 Ft
Euró
392,61 Ft
Font
458,48 Ft
Bitcoin
61,209 $

Felmentették a súlyos Pillangó utcai metróbaleset metróvezetőjét és kollégáját

A hivatalos tájékoztatás szerint felmentő ítélet született a Pillangó utcai metróbaleset ügyében, így többek között a metróvezetőt sem ítélték el.

Fotó: Unsplash/Lorenzo Gerosa A kép illusztráció.
Baleset

Takács Petra

Szerkesztő

Bűncselekmény elkövetésének hiányában felmentette a vádak alól a Pillangó utcai 2016-os metróbaleset ügyében eljárás alá vont metróvezetőt és forgalomirányítót kedden első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a két dolgozót a vasúti közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével, valamint közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarásával vádolta az ügyészség.

A 2-es vonal Pillangó utcai felszíni megállójában 2016. december 5-én reggel egy metrószerelvény hátulról egy álló, utasbeszállásra váró másiknak ütközött. A vádhatóság szerint a két vádlott gondatlan magatartása miatt következett be a baleset, amelyben 21-en sérültek meg: öten súlyosan, a többiek pedig könnyebben. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

A metróközlekedésben is jelentős mértékű zavar keletkezett: a 2-es metróvonal forgalma hosszabb ideig szünetelt, 164 „menet” kimaradt, ezek pótlására 45 pótlóbuszt kellett beállítani, a forgalom szünetelése körülbelül 94 ezer utast érintett. Az eseménysor egyúttal különösen nagy mértékű, 158 millió forintot meghaladó kárt okozott – írta a törvényszék.

A közleményben kitértek arra, hogy a vádlottak – a hátulról érkező szerelvény vezetője és a forgalomirányító – tagadták a terhükre rótt cselekmények elkövetését, „érdemi védekezést terjesztettek elő”, amelyben részletesen számot adtak a történésekről, előzményekről és az egész rendszer műszaki működéséről. A bíróság által meghallgatott szakértők megállapítása szerint a baleset „egy műszaki hiányosság” miatt történt.

A bizonyítási eljárás eredményeképpen az elsőfokú bíróság a vádlottakat bűncselekmény elkövetésének hiányában felmentette az ellenük emelt vád alól. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik – áll a közleményben.

(MTI)