Ismét súlyos hőhullámok szedik áldozataikat Indiában – 45 fokot mértek Újdelhiben

Fotó: EPA/HARISH TYAGI
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A hőhullámok bár minden lakos számára komoly nehézségeket okoznak, főként a legkiszolgáltatottabbak körében gyakoriak a halálos áldozatok.

Az Al Jazeera jelentése szerint az elszegényedett indiai munkások azt mondják, még a rekordhőmérséklet ellenére is kénytelenek dolgozni. Az India fővárosában, Újdelhiben ismétlődő hőhullámok komolyan megviselik az építőipari munkásokat, akik rendkívül kimerítő, 12 órás műszakokban dolgoznak.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Mamta, egy építőipari munkás az Al Jazeerának nyilatkozva rámutatott:

„Délután szörnyű a helyzet. Úgy érzed magad, mintha egy forró sütőben lennél. Nagyon nehéz ilyen hőségben dolgozni… de a családom függ a keresetemtől.”

Az indiai meteorológiai szolgálat (IMD) május 22-én hőségriasztást adott ki Újdelhi, valamint a szomszédos Uttar Pradesh és Haryana államokra, miután a több mint 20 milliós lakosú indiai főváros egyes területein a hőmérséklet átlépte a 45 fokot (!), amivel megdőlt az idei melegrekord.

Rekordhőmérsékletek, elviselhetetlen hőség

Az IMD adatai szerint 2023 februárja volt a valaha volt legmelegebb az országban a feljegyzések 1901-es kezdete óta, amikor is 29,5 fok volt a legmagasabb hőmérséklet. A helyi meteorológiai szolgálat úgy véli, a hőmérséklet némiképp csökkenésnek indul, mivel a hőhullám által aláhullott területeken esőzések várhatók.

Ugyanakkor figyelmeztettek, a következő hetekben és hónapokban változatlanul perzselő időjárás vár India lakosaira:

„India mindig is forró ország volt, és az extrém hőség az élet velejárója. De a rendkívül forró napok és a hőhullámok, azaz az egymást követő forró napok száma országszerte növekszik.”

Aditya Pillai, a Centre of Policy Research (CPR) munkatársa megosztotta, az éghajlatváltozás és a folyamatosan emelkedő hőmérséklet a hőhullámok fő mozgatórugója. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, egy május elején közzétett tanulmány szerint a dél-ázsiai országokban, köztük Indiában, Bangladesben és Thaiföldön a hőhullámok 30-szor valószínűbbé váltak az éghajlati válság miatt.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, áprilisban Maharashtra államban 13 ember halt meg hőgutában, miután mintegy egymillió résztvevő órákig várakozott a tűző napon egy díjátadó ünnepségen. 2010 óta becslések szerint 6500 ember halt meg hőség okozta betegségekben.