Kivonják a forgalomból a Strepfen szopogatós tablettáját, aggodalomra azonban nincs ok

Fotó: 9_fingers_ / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 12. - 21:47

A gyártási eljárás során történt módosítás a tabletta küllemét és ízét is érintette, ez azonban nem került feltüntetésre a betegtájékoztatóban.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elrendelte a Strepfen cukormentes 8,75 mg 24x szopogató tabletta (OGYI-T-08900/12) elnevezésű, MH521 gyártási számú gyógyszer forgalmazásának leállítását. Az indoklás szerint bejelentés érkezett az OÉGYI-be, miszerint a tabletta külalakja és íze nem felel meg annak, ami a betegtájékoztatóban leírva szerepel.

A vizsgálat során megállapításra került, hogy a minőségi hiba hátterében az áll, hogy a tabletta küllemét és ízét is érintő gyártási módosítás történt, ami azonban a betegtájékoztatón nem került feltüntetésre, így a gyártási tétel nem felel meg a forgalomba hozatali engedély követelményeinek.

Az eltérés az egész tételt érinti, a gyógyszer minőségére azonban nincs hatással, továbbá nem jelent biztonsági kockázatot a betegek számára sem – olvasható a napi.hu cikkében.

A Strepfen cukormentes szopogatós tabletta flurbiprofént tartalmaz, ami az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) csoportjába tartozik. Hatékonyan alkalmazható a bakteriális vagy vírusos torokgyulladás tüneteinek – mint fájdalom és nyálkahártya duzzanat – csökkentésére, gyorsan enyhítve a helyi tüneteket és az erős torokfájást.

Mivel a tabletta küllemi és ízbéli eltérése megtévesztő lehet, az OGYÉI a forgalmazás felfüggesztéséről és a készítmény gyógyszertárakból történő visszagyűjtéséről döntött. A hiba kiküszöbölhető a gyógyszer dobozán vagy dobozában elhelyezett figyelmeztető cédulával, amelyet a forgalomba hozási engedély jogosultja, a Reckvitt Benckiser Kft. végez el.