Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Idén nyáron a strandbelépő és a parkolás is többe fog kerülni a Balatonnál

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A költségek drágulása miatt az önkormányzatok többsége kényszerhelyzetben van, lépniük kellett, hogy javulást érjenek el a kialakult helyzetet illetően.

A strandfenntartási költségek drasztikusan megdrágultak a Balaton-parti településeken: a Népszava által megkérdezett településvezetők jellemzően 20-30 százalékkal nagyobb összeggel kalkulálnak, mint a tavalyi évben.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Ennek megfelelően a strandbelépők ára is jelentősen emelkedni fog a legtöbb településen, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb strandra lehet majd ezer forint alatt bejutni, sőt, egyes helyeken kétezer forintnál is drágább lehet egy felnőtt strandbelépő ára.

A helybeliek és a nyaralótulajdonosok számára más településeken is kedvezményt adnak az önkormányzatok, melyek sokszor a hétközi vendégeknek is olcsóbb belépést biztosítanak, Siófokon például harmadával kerül kevesebbe a belépő munkanapokon.

A tóparti települések több mint felén (21 helyen) már csak pénzért lehet fürdeni a Balatonban, 11 esetében pedig fizetős és ingyenes partszakaszokat is találni lehet. Más településeken viszont a parkolás fizetőssé tételével igyekeztek fedezni a dráguló költségeket, hogy továbbra is ingyenesen látogatható maradjon a helyi szabadstrand.

A 24.hu szerint korábban csak a nagyobb tóparti településeken kellett fizetni a parkolásért, azonban mára kisebb helyeken is (jellemzően a strandok, a látnivalók közelében, illetve a centrumokban) fizetőssé tették azt. De az is kiderült, hogy idén nyáron jellemzően 300-400 forint körül alakul az óránkénti tarifa a Balatonnál.