A béremelés miatt a strandolás is drágulhat

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 28. - 18:17

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. által közölt teljes munkaidős dolgozók béremelése a fürdőbelépők áraiban is megnyilvánulhat majd.

A BGYH-nál született bérmegállapodás szerint nem lesz olyan teljes munkaidős dolgozó, akinek a fizetése nem éri el a bruttó 300 ezer forintos alapbért, ami a jelenlegi dolgozók megtartásának és újak bevonzásának célját szolgálja, mivel a koronavírus következtében komoly munkaerőhiány lépett fel.

Az új bérstratégia kialakításakor figyelembe vették a munkaerőhiányon felül a munkaerőpiac hatásait, a minimálbér-emelkedést, és a piaci béreket is, így a megállapodásban foglaltak szerint minden teljes munkaidős dolgozó 11 százalékos béremelésben részesül, továbbá bizonyos munkaköri csoportoknál további alapbérfejlesztésre is sor kerül, ami az emelésen felül további 2–8 százalékot is jelenthet – tudhatjuk meg a Portfolio cikkéből.

9,7 millió alá csökkent Magyarország lakossága

Az alapbéremelés visszamenőlegesen, 2022. január 1-jei hatállyal történik, s mivel a magasabb bérek a munkáltatónak magasabb költséget eredményeznek értelemszerűen, így ez feltehetőleg a belépőárakban és más strandokon elérhető szolgáltatások árában is érződhet majd.