Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Érdekes dolgok derültek ki egy 2700 éves ürülékből

Érdekes dolgok derültek ki egy 2700 éves ürülékből

Érdekes dolgok derültek ki egy 2700 éves ürülékből
Fotó: Unsplash/ Dimitry Anikin

A sör és a kéksajt hosszú-hosszú idő óta kéz a kézben jár, ám egy új tanulmányból kiderül, hogy ennek gyökerei milyen mélyre nyúlnak Európában, ahol egy osztrák sóbánya bányászai akár már 2700 évvel ezelőtt is fogyaszthatták ezeket.

A kutatók az osztrák Alpokban fekvő Hallstatt egy bányájának szívében talált ősi emberi ürülék elemzésével jutottak a felfedezésükre. Frank Maixner, az olaszországi bolzanói Eurac Kutatóintézet mikrobiológusa, a tanulmány vezető szerzője emondta, hogy meglepődött, amikor kiderült, hogy a sóbányászok már több mint két évezreddel ezelőtt elég fejlettek voltak ahhoz, hogy szándékosan éljenek a fermentálás technikájával.

A cikk a videó után folytatódik

“Nagyon kifinomult. Nem is számítottam rá” – mondta el a kutató. A The Guardian azt írja, hogy a szakemberek szerint a mostani felfedezés jelenti a legkorábbi bizonyítékot a sajtérlelésre az európai kontinensen. 

És bár az alkoholfogyasztást a régi írásos emlékek és a régészeti leletek is jól dokumentálják, a hallstatti sóbányászok ürüléke tartalmazza az első molekuláris bizonyítékot a kontinens akkori sörfogyasztásáról. 

“Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nemcsak szofisztikáltak voltak őskori kulináris gyakorlatok, hanem a komplex feldolgozott élelmiszerek, valamint a fermentálás technikája kiemelkedő szerepet játszik a korai élelmiszertörténetünkben” – hangsúlyozta Kestin Kowarik, a bécsi Természettudományi Múzeum munkatársa. 

Az UNESCO Világörökségének részét képező Hallstatt városában már több mint 3000 éve termelnek sót, a festői szépségű település pedig mára erősen a turizmusra támaszkodik. 

A bányászok ürüléke a bánya magas sókoncentrációjának és a 8°C körüli állandó hőmérsékletnek köszönhetően őrződött meg különösen jó állapotban. A kutatók négy mintát elemeztek: egy bronzkorit, két vaskorit és egy 18. századit.

Az egyik, körülbelül 2700 éves mintha két gombát, a Penicillium roquefortit és a Saccharomyces cerevisiae-t tartalmazza, mindkettő ma is ismert az élelmiszerelőállításban. 

„Úgy tűnik, hogy a hallstatti bányászok szándékosan alkalmaztak olyan élelmiszer-erjesztési technológiákat mikroorganizmusokkal, amelyeket még ma is használnak az élelmiszeriparban” – húzta alá Maixner.

A kutatók a bányászok étrendjét is tanulmányozták, és megállapították, hogy főleg gabonafélékből, néhány fajta gyümölcsből, valamint babból és húsból állt, ami Maixner szerint egy kiegyensúlyozott étrend, és minden, számukra fontos összetevő megtalálható benne.

A mai étrendre nézve a fő különbség a feldolgozott élelmiszerek mértéke, amely akkoriban nyilvánvalóan nagyon alacsony volt. A bronz- és vaskori bányászok teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak, ami valamilyen kására utal, míg a 18. századi bányászok esetében őrölt szemek jelentek meg, jelezve, hogy valamiféle kenyeret vagy süteményt fogyasztottak.

A kutatás másik eredménye a mikrobiom vizsgálatával kapcsolatos: a négy vizsgált mintában a mikrobiom nagyon hasonló volt a modern, nem nyugati társadalmakban élő egyénekéhez, akik általában hagyományosabb életmódot folytatnak. 

Ez arra utal, hogy az iparosodott emberekben a mikrobiom a “közelmúltban mozdult el”, “valószínűleg a modern életmód, az étrend vagy az orvostudomány fejlődése miatt” – áll a tanulmányban.