Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

Decemberben debütál a Sony fogyatékkal élő játékosoknak kifejlesztett kontrollere

A PS5 Access névre keresztelt kontroller az év végén kerül a boltok polcaira, ami hatalmas segítség lesz majd a fogyatékkal élő játékosoknak.

Fotó: Sony
Konzol/Videójátékok

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a Sony minden játékosára gondol, most pedig hivatalosan is felfedték a PlayStation 5 Access kontroller megjelenési dátumát és árát. A kontroller egyedi és testreszabható kialakítása hatalmas segítség lesz a fogyatékkal élő játékosok számára, s hamarosan előrendelhető.

Mivel eddig nem igazán létezett akadálymentesítés a játékiparban, számos fogyatékkal élő játékos esett el a lehetőségtől, hogy élvezzék a videójátékok nyújtotta élményt, ám úgy tűnik, a piaci szereplők, élükön a Sonyval egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek a fogyatékkal élő játékosok befogadására. Soron kívül Orbán Viktor szakállal üzent Mikulás előtt, már készül (fotóval)

A játékfejlesztők már korábban is alkalmaztak olyan funkciókat címeikben, melyek segítik az epilepsziás, színvaksággal, fényérzékenységgel és egyéb vizuális vagy érzékelési kihívásokkal küzdő játékosokat, ám ahhoz, hogy az érintettek ténylegesen élvezhessék a videójátékokat, olyan eszközök kifejlesztésére volt szükség, mint az Xbox Adaptive kontroller és a hamarosan megjelenő PS5 Access kontroller.

Hatalmas lépést tett a Sony az akadálymentesítés felé

A Sony öt éven át fejlesztette az egyedi, speciális kialakítású és abszolút testreszabható eszközt, mely a vállalat közlése szerint hivatalosan december 6-án kerül forgalomba. Közlésük szerint a gyártó által javasolt kiskereskedelmi árat 89,99 dollárban (30 ezer forint) szabták meg, noha a ténylegesen árak a kiskereskedők árszabásától függően változhatnak.

Azok a vásárlók pedig, akik már most szeretnék bebiztosítani, hogy hozzájussanak az egyedi kontrollerhez, július 21-től, péntektől kezdve előrendelhetik a PS5 Accesst. Az új vezérlő – mely egy joystickból és egy kör alakú billentyűzetből áll – lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a gombokat felcserélve különböző kialakítást eszközöljenek a kontrolleren.

Az alapon kívül minden készlet 19 különböző formájú és méretű gombsapkát és 23 eltávolítható címkét tartalmaz, melyekkel a játékosok megjelölhetik, hogy melyik bemenet melyik parancshoz tartozik. A felhasználók akár több funkciót is hozzárendelhetnek ugyanahhoz a gombhoz, s maga a joystick is testre szabható, a játékosok pedig beállíthatják pozícióját.

A PS5 Access kontroller négy 3,5 mm-es AUX-porttal is rendelkezik, sőt, a felhasználók akár más PlayStation 5 kontrollerekkel is párosíthatják: akár két PS5 Access kontroller és egy PS5 DualSense vezeték nélküli vezérlő szinkronizálására is lesz lehetőség egyetlen rendszerben.