Dollár
396,66 Ft
Euró
403,16 Ft
Font
477,19 Ft
Bitcoin
23,449 $

Sértő megjegyzése miatt mondott le a tokiói olimpia kreatív igazgatója

Fotó: Kyle Dias/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. március 20. - 20:59

Szaszaki Hirosi kollégáival osztotta meg sértő ötleteit, melyek miatt végül kénytelen volt lemondani a tokiói olimpia szervezésében betöltött kreatív igazgatói pozíciójáról.

Egy évvel ezelőtt még jó ötletnek tűnt az ötkarikás játékok kreatív igazgatója számára, hogy a népszerű komikus és plus-size divattervező, Naomi Watanabe malacjelmezbe öltöztetve jelenleg meg a tokiói olimpia nyitóünnepségén. 

Soron kívül A vártnál hamarabb mutathatja be az Apple az új iPhone 14 széria modelljeit

Csütörtökön kiderült, mégsem volt olyan mókás a felvetés, mikor egy nappal azután, hogy egy japán magazin nyilvánosságra hozta az ügyet, Szaszaki Hirosi, a tokiói olimpia kreatív igazgatója benyújtotta a lemondásáról szóló nyilatkozatot. Néhány hete egyébként a szervezőbizottság elnöke, Mori Josiró távozott pozíciójából szexista megjegyzései miatt.

A két lemondás között egyébként igen élesek a különbségek. Míg Mori eredetileg ugyan bocsánatot kért, de közölte, nem fogja elhagyni a szervezőbizottságot, és végül egy héttel később, a közvélemény nyomására mondott csak le elnöki pozíciójáról, Szaszaki alig néhány órával azután jelentette be távozását, hogy a Shukan Bunshun hetilap portálján megjelent a cikk az ügyről.

Szaszaki csütörtöki nyilatkozatából kiderül, hogy a sokak által felháborítónak tartott kijelentéseit egy kollégáival közös csoportbeszélgetésben tette, ahol egyébként számos munkatársa élesen bírálta a megjegyzéseit és sértőnek nevezte azokat – írja a New York Times.

Most az emberek megtudták, mit írtam a munkatársaimnak. Nem tudom elmondani, mennyire sajnálom, amit mondtam

– közölte a férfi. Hozzátette, hogy rajongója Naomi Watanabe-nak.

Próbálok nem viccet csinálni a különbözőségekből, a nemekből és mások kinézetből. Szörnyű félreértés volt. Sikerült felismernem, hogy figyelmetlen és érzéketlen voltam

– folytatta Szaszaki.

Az olimpiáig körülbelül 4 hónap van hátra.