Továbbra sem javul a helyzet Sellafieldben, a világ egyik legveszélyesebb atomtemetőjében

Fotó: Unsplash/Kilian Karger
not image

Kornis Vivien

2021. november 15. - 15:21

A létesítményben több mint 100 baleset történt, az első 1957-ben.

1956-ban épüet meg a világ első ipari mennyiségű áramot előállító atomerőműve az Anglia partvidékén fekvő, 1754 fős lélekszámmal bíró Seascale-től mindössze 3,7 kilométernyire.

A Sellafield névre hallgató létesítmény négy blokkja ma már csekélynek tekinthető 240 MW összkapacitással bírt, ám ez akkor még jelentősnek számított, hiszen a két évvel korábban létrehozott szovjet onyiszki atomerőmű kapacitása csupán 5MW volt – írja a Borsonline.

Az Ír-tenger partján fekvő Sellafieldben nem a lakosság számára állítottak elő áramot, hanem a hadsereg számára termeltek plutóniumot. Az atomhulladékra azonban nem készültek fel, így hat évtized nukleáris hulladéka négy silóban kapott helyet, olyan medencékben, melyekből a talajba szivárog az anyag.

A korrózió miatt ráadásul robbanásveszélyes gázképződés zajlik, az erőmű pedig olyan súlyos állapotban van, hogy le kell szerelni, ezt azonban – biztonsági okokból – leghamarabb 2037-ben lehet megtenni.

A létesítmény 2005-ben. Wikipedia

A multifunkcionális atomlétesítményben már száznál is több nukleáris baleset történt, először 1957-ben (mely az egész világon elsőnek számít), amikor az 1-es erőmben kigyulladt a túlmelegedett grafit, a robbanást azonban sikerült megakadályozni.

Bár az erre vonatkozó adatokat nem hozták nyilvánosságra, a sugárszennyezés következtében akár 100-240 ember is életét veszthette, a radioaktív víz pedig évtizedeken keresztül ömlött az Ír-tengerbe.