Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Scholz felhívta Putyint és sürgette, hogy az orosz csapatok “teljesen vonuljanak ki” Ukrajnából

Olaf Scholz német kancellár a biztonsági helyzettel foglalkozó kormányülés kezdetén Berlinben 2022. március 7-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA pool/Clemens Bilan
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 13. - 19:00

Egyelőre nem tudni, hogy a kérés célt ér-e, mindenesetre egy komoly előrelépés a háború lezárásának érdekében.

Olaf Scholz német kancellár kedden telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, melynek során sürgette az orosz elnököt, hogy mielőbb találjon diplomáciai megoldást a tűzszünetre Ukrajnában, továbbá arra vonatkozó kérést is megfogalmazott, hogy az orosz csapatok “teljesen vonuljanak ki” Ukrajnából.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Steffen Hebestreit német kormányszóvivő közlése szerint a 90 perces telefonbeszélgetés során Scholz hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működését, majd felszólította Putyint, hogy továbbra is maradéktalanul tartsa be és hajtsa végre az ENSZ által is támogatott gabonamegállapodást – írja a Reuters.

Hebestreit megosztotta, a német kancellár kiemelte, hogy “a további orosz annexiós lépések nem maradnak válasz nélkül”, hangsúlyozva, hogy azokat “semmilyen körülmények között nem ismerik el”. Végezetül a szóvivő elárulta, a telefonbeszélgetés végén a két vezető abban állapodott meg, hogy kapcsolatban maradnak egymással.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök már május 28-án is kezdeményezett egy telefonbeszélgetést Putyinnal, a 80 perces hívás során pedig azonnali tűzszünetet, valamint az orosz csapatok Ukrajnából történő mihamarabbi kivonását sürgették.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.