Dollár
423,28 Ft
Euró
407,65 Ft
Font
455,23 Ft
Bitcoin
19,826 $

MNB: a Sberbank ügyfeleinek kártalanítása 38 millió forintig automatikusan történik

A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettõl a naptól. Ezen idõszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlamûveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. MTI/Bruzák Noémi
not image

Takács Petra

2022. március 4. - 10:37

Miután a betétbiztosítási alap 100 ezer euróig, azaz közel 38 millió forintig fedezi a kárt, az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük.

A Sberbank ügyfeleinek jelenleg nincs teendőjük, kártalanításuk a betétbiztosítási alapon keresztül 100 ezer euróig, körülbelül 38 millió forintig automatikus – mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke pénteken az M1 aktuális csatornán.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Kandrács Csaba hozzátette, három kifizetési csatorna lesz, a bankban tárolt összegtől függően. Lesz az ügyfelek közül, aki a Magyar Postán, lesz, aki egy kifizető ügynök bankon keresztül kapja vissza a pénzét, a harmadik esetben pedig egy formanyomtatványt kell az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) beküldeni.

Közölte: most mérik fel, hogy pontosan hány ügyfélről van szó és azoknak mennyi pénze volt a bankban. Az OBA szakemberei ezt követően közlik, hogy kinek mit kell tennie.

Kandrács Csaba elmondta, a banki ügyfelek közül körülbelül 61 ezren vannak azok, akik teljes egészében kártalanítva lesznek. Az MNB alelnöke kiemelte, legkésőbb március 18-án mindenkinek lesz lehetősége, hogy hozzájusson a pénzéhez.

Körülbelül 1000 azon ügyfelek száma (főleg vállalatok), akik 38 millió forintnál többet tartottak a bankban. Az érintetteknek hitelezői igényt kell bejelenteniük a felszámoló cég felé. A végelszámolás körében felmérik, hogy mekkora Sberbank vagyona és megnézik, hogy a vagyonhoz képest mekkora hitelezői igény érkezett be.

Amennyiben elegendő a vagyon, akkor mindenki minden pénzét megkapja, ha azonban a bank vagyona erre nem elég, akkor az ügy átfordul felszámolási eljárásba, és a vagyonelemek értékesítésével a kielégítési sorrend alapján jutnak az érintettek a pénzükhöz.

Kandrács Csaba hangsúlyozta: az, ami a Sberbankkal történt, egy kívülről jövő, célzottan ható ügy volt, nincs probléma a magyar bankrendszerben, az jó állapotban van, stabilan működik.

(MTI)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.