Dollár
432,50 Ft
Euró
420,54 Ft
Font
470,25 Ft
Bitcoin
19,424 $

Egyre nehezebben bírják a bezártságot és az éhezést Sanghajban

Fotó: Ablakából kihajolva edényeket üt egymáshoz egy nő a koronavírus-járvány miatt teljes zárlat alatt élő emberek mindennapossá vált tüntetésén Sanghajban 2022. április 29-én. Sanghajt egészében április elejétől helyezték vesztegzár alá, de egyes lakónegyedekben már több, mint egy hónapja érvényben van a kijárási tilalom. A karanténba zárt lakosok minden este fél nyolctól kezdenek kiabálva, és zajt csapva tiltakozni az élelmiszer- és egészségügyi ellátás akadozása miatt. MTI/EPA/Alex Plavevski
not image

Takács Petra

2022. május 4. - 12:37

Folytatódik a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett szigorú “zárlat” Sanghajban, az élelem nélkül maradt emberek fémeszközökkel kolompolva tiltakoznak a bezártság ellen.

Sanghajban már több mint egy hónapja tart a példátlanul kemény zárlat, amely miatt a kétségbeesett emberek tiltakozása már a falakon kívül, az utcákon is megjelent. A város 25 milliós lakosságának több mint fele vesz részt nyilvános engedetlenségi akciókban. Az intézkedések bevezetésekor a lakosoknak megtiltották, hogy elhagyják otthonaikat, emiatt pedig a legtöbb ember élelem nélkül maradt.

Soron kívül Kormányinfó: erre számíthatnak az önkormányzatok a hatalmas áremelkedéssel

A helyzetet tovább rontotta, hogy az egyik városrész lakói egy kormányzati raktárat találtak tele rothadó zöldségekkel, melyek láttán arra a következtetésre jutottak, hogy ahelyett, hogy az éhező családoknak szállították volna ki a termékeket, raktárba pakolták őket. A feldühödött lakosok ezt követően az utcán dobálták szét a romlott zöldségeket.

Az élelmiszerellátás az egyik legégetőbb probléma, amellyel Kína leggazdagabb városa, Sanghaj az elmúlt hónapban szembesült. Néhány napja az épületekben lakók már úgy tiltakoztak, hogy különböző fém tárgyakat koccintottak egymásnak, a szervezett tiltakozást pedig “koncertnek” nevezték. A tiltakozás és a zaj azonban gyorsan elült, amikor a rendőrség elkezdett az utcára vonulni és megfélemlíteni az embereket.

A WSJ szintén beszámolt a részletekről, és megtudhattuk, hogy Sanghajban hétfőn 7000 koronavírusos esetet jelentettek, ami háromszor kevesebb, mint az előző héten, emiatt a városi tisztviselők úgy döntöttek, hogy enyhítik a szigorú intézkedéseket, és akár 15 millió lakosnak is megengedik, hogy elhagyja otthonát, és az előre meghatározott üzletekben és gyógyszertárakban élelmiszert és gyógyszert vásároljon.

A jelenlegi szabályok szerint a városközpontban élő családok többsége továbbra is csak egy személyt küldhet ki, hetente kétszer. Az élelmiszerellátás megszakadása mellett a lakosok azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy az embereknek szánt terméket a városvezetők ellopták, ennek alapját az adta, hogy az egyik csoport rizses dobozokat és étolajat talált az önkormányzati hivatal padlóján.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.