Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,958 $

Sándor-palota: Novák Katalin jó szívvel írja alá Orbán Viktor alkotmánymódosítását

Orbán Viktor csütörtöki bejelentésére most a Sándor-palota is reagált.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, miután kiderült, hogy Novák Katalin köztársasági elnök tavaly kegyelmet adott egy pedofilbűncselekményekben részt vevő elítéltnek, hatalmas felháborodás övezte a hírt. Noha az ATV kedden egy sajtótájékoztatón megkérdezte az államfőt arról, hogy

“Megbánta-e elnök asszony, hogy aláírta a kegyelmi kérvényt, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését a nyilvánosság előtt?” Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Novák Katalin nem kívánt válaszolni a kérdésre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy három gyermekes anya, kiemelve:

„Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is.”

Csütörtök délután pedig Orbán Viktor is reagált a történtekre, s egy, a Facebook-oldalán megosztott videójában bejelentette, a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, mely ellehetetleníti, hogy a jövőben „kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Az atv.hu megkereste az ügyben a Sándor-palotát is, mely a következő választ adta:

“A bejelentett Alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja. Ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt.”

Orbán Viktor videójában pedig úgy fogalmazott csütörtökön:

„A pedofilok számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem. Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel. Nekem is van öt gyermekem és hat unokám. Ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni.”

„Ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni. A kormány nevében benyújtottam egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést!”

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.