S. Ábel, a Móricz Zsigmond körtéri lövöldöző rettegésben tartja a környéket

TÉMÁK:
#18 #Bűnügy
Fotó: Unsplash/Joshua Gresham
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Három év előzetes letartóztatás után szabadlábra helyezték S. Ábelt, a környéken élők azonban nagyon félnek tőle.

Félnek a környéken élők S. Ábeltől, a Móricz Zsigmond körtéri lövöldözőként elhíresült ámokfutótól, akit három év előzetes után néhány napja szabadlábra helyeztek. A férfi a börtönben elvégezte a jogi egyetemet és kisdoktori címet is szerzett, egy interjúban arról beszélt, hogy kézzel írta a szakdolgozatát. A házi őrizetét a szüleivel tölti, nem hagyhatja el a budai kerületeket.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

S. Ábel eredetileg azt tervezte, hogy meggyilkol 22 embert az ELTE jogi karán, ezek után pedig a Móricz Zsigmond körtéri lövöldözőként híresült el, amikor 2013-ban a levegőbe, majd egy gyorsétterem mennyezetébe lőtt.

Emiatt négy évet ült börtönben, 2017-ben azonban robbanószert akart készíteni, ami miatt ismét elfogták. A bírósági eljárást azonban nem tudták befejezni, így három év előzetes letartóztatás után végül szabadlábra helyezték a férfit.

S. Ábel jelenleg házőrizetben van, a szüleivel él; pszichológusok szerint személyiségzavarral küzd, de kiemelték, hogy a férfi nem elmebeteg. A környéken élő emberek félnek tőle, és nem örülnek a szabadlábra helyezésnek.

Van, aki úgy gondolja, hogy a férfi tettei után már nem fog tudni visszailleszkedni a társadalomba, a Tények által megkérdezett környékbeliek pedig szintén hasonló véleményen vannak: van, aki úgy véli, ilyen tettek után nem lehetett volna kiengedni a börtönből, mások azon csodálkoztak, hogy Magyarországon egyáltalán megtörténhet ilyesmi.

A férfi a börtönben elvégezte a jogi egyetemet, A Blikknek nyilatkozva pedig közölte „parancsnoki engedélyt kapott rá”, a záróvizsgáját pedig Skype-on keresztül a börtönből teljesítette. Hozzátette, mivel nem kapott hozzáférést a számítógéphez, szakdolgozatát kézzel írta meg, melyet később szülei begépeltek és továbbították az egyetemnek.