Korlátozni fogják a piacra dobott RTX 30-as szériájú videókártyák kriptobányász funkcióját

Nvidia
not image

Kulcsár Péter

2021. május 21. - 10:24

Az Nvidia bejelentette, hogy az RTX 3060 esetében bevezetett Lite Hash Rate technológiát a közeljövőben az összes GPU megkaphatja majd.

Az RTX 30-as sorozatához tartozó grafikus kártyák rajtja finoman szólva is ellentmondásosra sikeredett, hiszen ahelyett, hogy a játékosok kapták volna meg az egyébként brutális teljesítményre képes komponenseket, a kriptobányászok és az üzérek vetették ki rájuk a hálóikat.

A globális chiphiány mélyülése következtében mára eljutottunk odáig, hogy az egyébként 499 eurós alapáron piacra dobott RTX 3070 videókártyát 1 200 euró alatt képtelenség beszerezni, mivel szinte az összes darab Nvidia által kifejlesztett next-gen GPU elfogyott a készletekről.

A problémát orvosolandó az Nvidia május 18-én megjelentetett egy közleményt hivatalos weboldalán, melynek apropója, hogy az összes GeForce grafikus kártya kizárólag gamerek kezébe kerüljön – szúrta ki a Game Rant magazin.

A döntés értelmében a májustól kezdve legyártott kártyákat kivétel nélkül LHR, vagyis Lite Hash Rate emblémával látják el, amivel el szeretnék tántorítani a bitcoinbányászokat attól, hogy elhappolják az alkatrészeket a valódi játékosok elől. Egyébként nemcsak sima jelzésről van szó, hanem teljesítménybeli korlátozásról is, amit csakis a kriptobányászati folyamatok során lehet érzékelni.

Az óriási hiány ellenére az Nvidia rekordmagas profitra tehetett szert, így kissé keserű szájízzel vesszük tudomásul, hogy lépnek az ügy érdekében, hiszen a nagyvállalatokat úgy tűnik, cseppet sem aggasztja, hogy éppen kik és milyen célokra vásárolják meg termékeiket, hiszen számukra a bevétel maximalizálása a cél, ezt pedig túlteljesítették 2020-ban és 2021-ben is.

Az IBM vezetője korábbi nyilatkozatában jelezte, a globális chiphiány még évekig eltarthat, ezért kérdéses, mikor juthatunk hozzá alapáron hőn áhított grafikus kártyáinkhoz – elképzelhetőnek tartjuk, hogy erre még legalább 2023-ig várnunk kell.