Két fűszernövény, amik segíthetnek küzdeni az Alzheimer-kór ellen
Kaliforniai kutatóknak sikerült először szintetizálniuk a rozmaringban és a zsályában is megtalálható karnozinsavat, és úgy tűnik, ez komoly segítséget jelenthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben.
A rozmaring és a zsálya is tartalmaz egy anyagot, a karnozinsavot, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, illetve az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is segíthet. Van azonban vele egy komoly probléma: tiszta formájában meglehetősen instabil vegyületről van szó, a kutatóknak ezért nem sikerült ezt szintetizálniuk. Legalábbis korábban így volt, ám mostanra ez megváltozott, az áttörés a kaliforniai Scripps Kutatóintézet szakembereinek köszönhető. Az Antioxidants tudományos lapban megjelent publikáció szerint az eredmények ígéretesek.
Kifejtik, hogy azoknál az egereknél, amelyek a karnozinsav stabil származékát kapták, javult a memória, több neuronszinapszis alakult ki, csökkent a gyulladás mértéke, és még az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó toxikus fehérjék mennyisége is csökkent. Stuart Lipton, az intézet tudósa azt mondta, hogy a szintetizált készítmény nemcsak csökkentette a memória romlását, de segített azt visszajavítani a normális szintre. A beszámolóban megjegyzik: a probléma az eddigi fejlesztésekkel az volt, hogy nem találtak olyan anyagot, amely kellően sokáig maradt volna meg az agyban ahhoz, hogy kifejtse a hatását.
A tesztek során azonban rátaláltak a diacetilált formára. A kutatók szerint a bél ezt az anyagot karnozinsavvá alakítja, mielőtt bekerülne a véráramba – itt aztán nagyjából 20%-kal jobban szívódik fel, mint az anyag tiszta formája. Az átalakulás után a karnozinsav egy órán belül elérte a terápiás szintet az agyban – emelik ki. Az Alzheimer-kórban szenvedő egerek ezután három hónapig, hetente háromszor diacetilált vagy placebót kaptak. A kutatók megvizsgálták az agyszövetre gyakorolt hatást, és azt, hogy az egerek milyen jól teljesítettek a memóriájukat és a tanulási képességüket értékelő gyakorlatokon.
Előbbi esetében azt találták, hogy nincs káros mellékhatás, a toxikus fehérjefelhalmozódás pedig csökkent az agyban. „Azáltal, hogy a vegyülettel leküzdöttük a gyulladást és az oxidatív stresszt, megnöveltük a szinapszisok számát az agyban” – magyarázta Lipton. A kutató szerint az eredmény ígéretes, ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség. Tekintettel azonban arra, hogy a vegyületnek gyulladáscsökkentő hatása van, a jövőben más betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség ellen is hatékony lehet – írja a HVG a Science Alert cikkére hivatkozva.
NE HAGYD KI
Korábban arról is beszámoltunk, hogy új technológia segíthet a Parkinson-kóros remegés megszüntetésében. Mint kiderült, a Max Planck Intelligens Rendszerek Intézetének kutatói a Tübingeni és a Stuttgarti Egyetemmel együttműködve értek el áttörést a betegség egyik legzavaróbb tünetének kezelésében. A Device folyóiratban publikált eredményeik egy olyan technológiát mutatnak be, amely jelentősen javíthatja a betegek életminőségét. A fejlesztés középpontjában rendkívül könnyű és zajtalanul működő elektro-hidraulikus működtetők állnak, a további részletekről itt olvashat.