Minden egyes napra jut egy oltópont vagy tesztközpont elleni támadás Franciaországban

Fotó: Flickr/Becker1999
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 11. - 18:44

Kevesebb mint egy hónap alatt mintegy húsz oltópontot és teszközpontot rongáltak meg, gyújtottak fel vagy támadtak meg más módon Franciaországban.

A francia belügyminisztérium megállapította, hogy július közepe óta átlagosan naponta egy oltópontot vagy tesztközpontot megrongálnak az országban, és országszerte július 14. és augusztus 9. között mintegy húsz ilyen helyszínt támadtak meg – írja az RT a helyi sajtóra hivatkozva.

A délnyugat-franciaországi Landes-ben július 19-én támadtak meg egy oltópontot, a vandálok “náci” és “kollaboránsok” feliratokat festettek a falára horogkeresztek tucatjai mellé. Alig több mint egy héttel később Vendôme egy másik oltópontjának padlójára a “népirtás” szót festették fel. 

A rongálással kapcsolatos feljelentések mellett gyújtogatások is történtek a koronavírussal kapcsolatos helyszíneken Franciaországban. Július 18-án lángba borult egy oltópont sátora Urrugne-ben, Pyrénées-Atlantiques-ben, míg múl vasárnap hasonló támadásokról számoltak be, amik még Reunion szigetét is elérték. 

A különböző Covid-19-cel kapcsolatos létesítmények ellen intézett számos támadás, vandalizmus egybeesik a Franciaországot hetek óta érintő tömeges tüntetésekkel a védettségi igazolások és az egészségügyi dolgozók kötelező oltása miatt. Az egészségügyi szektor munkavállalóinak szeptember közepéig kell felvenniük a védőoltást, a döntés pedig az alkotmánybíróság is támogatta. 

A védettségi igazolás egy olyan egészségügyi igazolvány, amely ahhoz szükséges Franciaországban, hogy különböző nyilvános helyszínekre – kulturális intézmények, vendéglátóhelyek stb. – lehetővé váljon a belépés. A papírt a vakcina felvételével, a fertőzésből való bizonyított felépüléssel és teszttel lehet kiváltani. 

A francia kormány által közreadott adatok szerint az ország teljes lakosságának 55 százaléka az oltóanyag mindkét dózisát megkapta, míg csaknem 67 százalékuk legalább az első dózist felvette.