Koronavírus: felkészült az újabb tüntetésekre a francia rendőrség

Fotó: Unsplash/Ev
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 1. - 07:31

Újabb tüntetésre készül Franciaország a védettségi igazolványok ellen, amelyekre például a vendéglátóhelyekre való belépéshez is szükség lesz. A rendőrség már elfoglalta posztjait Champs-Élysées-en, hogy őrt álljon a híres sugárút előtt.

A francia fővárosban mintegy 3000 rendőrt vetettek be a tiltakozások harmadik szombati napján – írj az AP hírügynökség.

A döntéshozók augusztus 9-én fogadták el a törvényt, amelynek alapján rengeteg intézménybe való belépéshez kötelezővé válik a védettségi igazolvány, miután egyre növekszik a fertőzések száma és egyre többek kerülnek kórházba koronavírus okozta megbetegedés miatt.

A közvélemény-kutatások eredményei szerint a franciák többsége támogatja a védettség igazolására szolgáló papírt, de akadnak, akik határozottan ellenzik azt. A védettség igazolása a koronavírus elleni védőoltás felvételéről szóló irattal, negatív teszteredménnyel vagy a Covid-19-ből való közelmúltbeli felépülésről szóló bizonyítékkal lehetséges. 

Franciaországban – Magyarországhoz hasonlóan – nemrég arról is döntöttek, hogy minden egészségügyi munkavállaló számára kötelezővé teszik a védőoltást.

Szombatra négy különböző demonstrációt hirdettek meg a francia fővárosban “szabadság” szlogennel, és számos más településen is tiltakozásra készülnek. 

A két korábbi hétvégi tüntetés résztvevői között jelen voltak többek között szélsőjobboldali aktivisták és srágamellényes tüntetők, valamint mások, akik úgy érzik, hogy a védettség igazolása korlátozza a szabadságukat. A rendőrség többször vízágyút és könnygázt vetett be többek között azt követően, hogy néhány tüntető a Diadalívhez vonult.

Ezen a hétvégén nem lesz jelen Francois Asselineau, az apró EU-ellenes Union Populaire Républicaine párt vezetője, aki lelkesen kampányol a védettségi igazolvány ellen. Azért nem tud részt venni az eseményen, mert megbetegedett Covid-19-cel. 

Péntek este több mint 24 ezer új fertőzésről számoltak be egyetlen nap eredményei alapján, szemben a hónap elején azonosított néhány ezer napi új esettel. A szakértők szerint a fertőzésszámok emelkedéséért a magasabb fertőzőképességgel bíró delta variáns felelős.

A védettség igazolására augusztus 9-től lesz szükség Franciaországban, és az oltások ma már olyan helyeken is rendelkezésre állnak, mint a strandok. A teljes francia lakosság több mint 52 százaléka vette fel eddig a védőoltást, a járvány kirobbanása óta csaknem 112 ezer ember vesztette életét koronavírus okozta megbetegedésben Franicaországban.