18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
395,33 Ft
Euró
412,92 Ft
Font
481,69 Ft
Bitcoin
17,124 $

Döntöttek a csehek: lebontják a roma koncentrációs tábor helyén épült sertéstelepet

Fotó_ PATRICKBRITT / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 25. - 02:49

Hosszú vita előzte meg a bulldózerek érkezését, végül azonban a kormány megvásárolta a területet, és a Roma Kulturális Múzeumnak adta.

Pénteken megkezdődnek a bontási munkálatok a náci koncentrációs tábor helyén épült cseh sertéstelepen, véget vetve ezzel a gazdaság tulajdonosai, a kormány és a romajogi csoportok között húzódó több évtizedes vitának.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A történészek szerint a háború alatt 1 309 romát internáltak a dél-csehországi Letyben, akik közül 326 ember – köztük sok gyermek – veszítette életét az alultápláltság, a rossz bánásmód és betegségek miatt.

A BBC szerint a táborban nem a náci SS, hanem cseh őrök dolgoztak, de egyiküket sem ítélték el a háború végén. A cseh történészek és politikusok régóta vitáznak azon, pontosan milyen szerepet tölthetett be Lety a holokausztban.

A létesítményt két héttel az 1939. márciusi megszállás előtt hozta létre a csehszlovák kormány „munkakerülő polgárok” munkatáboraként, 1942-ben azonban a náci protektorátus hatóságai „cigánytáborrá” alakították át, ősszel pedig az első roma rabok is megérkeztek.

1942. telén tífuszjárvány söpört át a táboron, ami sok életet követelt, miután pedig a betegséget nem sikerült megfékezni, 1943. májusában az életben maradt foglyokat egy morvaországi létesítménybe vagy Auschwitzba küldték. A holokauszt alatt Cseh- és Morvaország szinte teljes roma lakosságát kiirtották.

A tábornak ma már nyoma sincs, a helyén szerény kőemlék áll az elhunytak emlékére, az éves szertartásokat azonban gyakran megzavarta az 1970-es években Letyben felépült ipari sertéstelep bűze.

Azok, akik a bontás ellen szólaltak fel – köztük Andrej Babis volt miniszterelnök -, azzal érveltek, hogy a létesítmény nem koncentrációs tábor, hanem munkatábor volt, a farm pedig a tábor helye mellett, nem pedig azon épült. Végül a kormány tett pontot az ügy végére, megvásárolta és bezárta a sertéstelepet, átadva a helyszínt a Roma Kulturális Múzeumnak.