Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

A világűrből, távirányítással bírt munkára egy robotkutyát egy űrhajós

A Bert nevet viselő szerkezet minden parancsra reagált, miközben az űrhajósnak két másik robotra is figyelnie kellett.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

A világon elsőként az Európai Űrügynökség űrhajósa, Marcus Wandt volt képes arra, hogy egy robotkutyát távirányítással munkára bírjon – mindezt úgy, hogy a szerkezet a Földön, Wandt pedig a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, a világűrben tartózkodott. Bár korábban volt már hasonlóra példa, eddig csak kerékkel rendelkező robotokat sikerült az űrből irányítani – írja a HVG az IFLScience nyomán.

A Surface Avatar nevű tesztre még január elején került sor, ekkor az űrhajós több különböző robotrendszert irányított a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. A projekt célja, hogy később az emberek egy másik égitesten, például a Holdon vagy a Marson lévő robotokat navigálhassák, miközben ők az űrből figyelnek. Visszatérve a tesztre, Wandt többek között egy Bert nevű robotot irányított, amelyet a DLR német űrközpont mérnökei építettek meg. Soron kívül MWC 2024: a Pixel 8 letaszította a trónról az iPhone-t

A cikkben kifejtik, a robot lábai úgy kerültek kialakításra, hogy többféle terepen is boldoguljanak, olyanokon is, amelyeken kerekekkel ez nem lenne megoldható, de az eszköz az emberek számára nem hozzáférhető kis barlangok felfedezésére is jó lehet. Megjegyzik, a kísérlet során a szerkezet a DLR Mars-laboratóriumában volt, az űrben ülve ott vezérelte Wandt, miközben másik két robotra is figyelnie kellett.

Az egyik a DLR humanoid robotja, Rollin’ Justin volt, a másik pedig az Európai Űrügynökség fejlesztése, az Interact rover. A korábbi kísérletek folytatásaként – amely során a hálózat késleltetését tanulmányozták – ezúttal a két robot összedolgozott, és egy rövid csövet szereltek a helyére. Az ilyen megoldások nagy segítséget jelenthetnek a jövőben, ha a mars- vagy a holdbázis megépítéséről van szó – emelik ki. Továbbá a kutatók azt remélik, hogy később egyszerre akár több robotot is irányíthatnak majd az űrből.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a milliárdos Elon Musk séta közben mutatta meg Optimust, a Tesla éjfekete humanoidját. Egyesek frászt kaptak tőle, mások viszont szinte tűkön ülve várják, hogy elterjedjen. Egy évvel ezelőtt pedig egy, a mesterséges intelligencia által vezérelt robotkutyát teszteltek a sivatagban, a lehető legmostohább körülmények között, ám a négylábú sikerrel vette az akadályt.