Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,34 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,802 $

Robert Fico szívesen tartott volna Orbán Viktorral, ha egészségi állapota engedi

A szlovák kormányfő másodszor szerepelt a nyilvánosság előtt az ellene elkövetett májusi merénylet óta. Beszédében a magyar miniszterelnököt méltatta, amiért ellátogatott Kijevbe, majd Moszkvába is.

...svg content...Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Robert Fico először egy, a közösségi médiába feltöltött videófelvételen beszélt a június 8-i EP-választások előtt, pénteken pedig a Dévény várában Szent Cirill és Metód hittérítők érkezésének 1161. évfordulója alkalmából rendezett központi ünnepségen állt a pódiumra és mondott beszédet. Ennek során a progresszív és liberális ideológiák ellen szólalt fel, amelyek „talán csak tegnapelőtt keletkeztek”, de „rákként terjednek és kárt tesznek az országban”.

Kiemelte, hogy az ellenük való védekezéshez közös politikai akaratra van szükség és az alkotmány módosításában is megoldást lát. Ezt követően Robert Fico azzal folytatta, hogy a társadalom megosztott, ezért csökkenteni kell a feszültséget. Elmondta, az embereknek el kell gondolkodni azon, hogy mit tehetnének azért, hogy ne ismétlődjön meg a májusi merénylet. „Európa és Szlovákia soha nem voltak annyira megosztottak, mint most” – jegyezte meg. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

Egyúttal újfent hangsúlyozta, hogy az ukrajnai konfliktus megoldása érdekében béketárgyalásokra van szükség. A szlovák kormányfő elismerően szólt Orbán Viktor magyar miniszterelnökről, amiért ellátogatott Kijevbe, majd Moszkvába is. „Ha az egészségi állapotom megengedte volna, nagyon szívesen csatlakoztam volna hozzá. A béketárgyalások, békekezdeményezések sosem elegendőek” – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok vezetői szerint a miniszterelnök kihasználta a nemzeti ünnepet, hogy feszültséget keltsen és haragot szítson. Erről beszélt Branislav Gröhling, a Szabadság és Szolidaritás elnöke, aki szerint Fico „akkor süllyedt a legmélyebbre, amikor a rákhoz hasonlította a liberalizmust”. Hasonló véleményen volt Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia vezetője is, aki felszólította a miniszterelnököt:

Ne sértegesse azt a több százezer szavazót, akik a választások során a szabadság, egyenlőség és a jobb jövő gondolatai reményében adták le a voksukat – írja az Infostart. Korábban arról is beszámoltunk, hogy Zelenszkij és Putyin után újabb elnökkel találkozott Orbán Viktor: a magyar kormányfő az üzbég elnökkel tárgyalt. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy Robert Fico komoly erőt mutatott a merényletet követő első nyilvános eseményén.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.