Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Robbantásos merényletet követtek el az egyik afgán tartomány tálib kormányzója ellen

Fotó: MTI/EPA
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A magas rangú tisztviselő meggyilkolása egy nappal azután történt, hogy kormánytisztviselőkkel folytatott megbeszélést.

Az Al Jazeera jelentése szerint robbantásos merényletet követtek el az afganisztáni Galkh tartomány tálib kormányzója, Mohammad Dawood Muzammil ellen, aki életét vesztette a támadásban. A rendőrség közlése szerint a robbantás következtében három ember vesztette életét, köztük a kormányzó.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Asif Waziri rendőrségi szóvivő megosztotta, a robbantás a tartományi fővárosban, Mazar-i-Sharifban lévő irodájának második emeletén történt. Hozzátette, a rendőrség szerint egy öngyilkos merénylő robbantott, ám egyelőre nem tudtak információval szolgálni annak kapcsán, hogy a merénylő hogyan jutott be a kormányzó irodájába.

Noha a támadásért egyelőre egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget, a rendőrség szóvivője megjegyezte, az ISIS egyik regionális társszervezete a tálibok egyik legfőbb riválisa, így nem kizárható, hogy közük volt a merénylethez. Muzammil arról volt ismert, hogy rendre kifejezte ellenállását az ISIS tevékenységével szemben.

Azóta, hogy a tálibok 2021-ben átvették a hatalmat Afganisztánban, Muzammil lett az egyik legmagasabb rangú tisztviselő, aki ellen halálos kimenetelű merényletet követtek el. Noha a tálibok hatalomátvétele óta az erőszak országszerte csökkent, a biztonsági helyzet jelentősen romlott, miután az ISIS több, halálos áldozatokat követelő támadást is végrehajtott az országban.

A merényletet követően a hatóságok bejelentették, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a kormányzóság épületénél, továbbá megtiltották az újságíróknak, hogy tudósítsanak a robbantás helyszínéről, vagy annak közeléből.