Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

Rétvári Bence: ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint 2010 előtt

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Facebookon közzétett posztjában többek között arra is kitért, miszerint 2010 óta megháromszorozták a gyermekvédelmi forrásokat.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

„2010 óta megnégyszereztük a szociális költségvetést, megháromszoroztuk a gyermekvédelmi forrásokat és megnyolcszoroztuk a börtönben ülő pedofilok számát” – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a hivatalos közösségi médiás oldalán nemrégiben megjelent bejegyzésben.

A kormánypárti politikus korábban a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: egyértelműen a szigorúbb büntetőjogi szabályoknak és a hatékonyabb gyermekvédelmi rendszernek köszönhető, hogy több száz pedofil bűnelkövetőt sikerült rács mögé küldeni. Úgy véli, ezek az emberek korábban is pedofilok voltak, de a korábbi jogszabályok 2010 előtt nem tették lehetővé, hogy börtönbe kerüljenek. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

„Akkor összesen 81 embert sikerült börtönbe juttatni, most már 663-an ülnek pedofil-bűncselekmény miatt a börtönökben. Az akkori szabályok nem védték kellőképpen a gyermekeket, túlságosan az elkövetők pártján voltak, a mostani jogszabályok viszont az áldozatok pártján állnak, és az elkövetőket ezért tudják a bíróságok hosszú időre börtönbe juttatni” – emelte ki a lapnak nyilatkozva.

Egyúttal arra emlékeztetett: a pedofília elleni hangsúlyos fellépés egyik bástyája a 2012-ben bevezetett új Btk., amely az Európai Unió legszigorúbb büntető törvénykönyve. „A minősített esetek körét bővítettük, hogy akik ilyet követnek el, azok súlyosabb büntetést kapjanak. Emellett önálló tényállásként jelent meg a törvénycsomagban a gyermekpornográfia, illetve számos bűncselekmény esetében kitoltuk az elévülés határidejét” – tette hozzá egyebek mellett Rétvári Bence.

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök lemondott a kirobbant kegyelmi botrány miatt, majd ugyanezt tette meg Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is. Azóta megválasztották az új köztársasági elnököt, Sulyok Tamást, a magyar kormány pedig bejelentette, hogy több szigorítást vezetnek be a gyermekvédelmi intézményekben. Mindemellett nemrégiben újabb megdöbbentő részletekről számolt be a bicskei gyermekotthon egykori nevelője.