Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,14 Ft
Euró
395,41 Ft
Font
462,64 Ft
Bitcoin
62,592 $

Fontos bejelentést tett a kormány a gyermekvédelemmel kapcsolatban

Minden eddiginél szigorúbban veszik az alkalmassági vizsgákat a gyermekvédelmi intézményekben, hogy soha többé ne essen bántódásuk a gyermekeknek.

Fotó: Az Országgyűlés plenáris ülése, miután Sulyok Tamást megválasztották köztársasági elnöknek 2024. február 26-án. A kormányzó Fidesz-KDNP államfőjelöltjét az Országgyűlés 134 igen szavazattal választotta meg Magyarország rendszerváltás utáni hetedik köztársasági elnökévé. MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Az elmúlt időszakban olyan ügyek kerültek felszínre, ami igen komoly változásokat vont maga után. Orbán Viktor miniszterelnök rögtön egy törvénymódosítást kezdeményezett, és egyúttal vizsgálatokat rendelt el a gyermekvédelmi intézményekben. Közben Novák Katalin köztársasági elnök lemondott a kirobbant kegyelmi botrány miatt, majd ugyanezt tette meg Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is.

Azóta megválasztották az új köztársasági elnököt, Sulyok Tamást. Magyarország Kormánya most pedig bejelentette, hogy több szigorítást vezetnek be a gyermekvédelmi intézményekben, és teszik ezt annak érdekében, hogy a gyerekek még nagyobb védelem alá kerüljenek. Az első szigorítás részeként szigorú pszichológia alkalmassági vizsgálatot rendelnek el a gyermekotthonok új és jelenlegi vezetőinél.

Ezzel együtt az is megerősítésre került, hogy már készülőben van a második gyermekvédelmi törvénycsomag is, ami újabb szigorításokat fog tartalmazni. Minden eddiginél nagyobb erővel fognak lesújtani azokra, akik a gyerekek ellen vétenek, így ezek az emberek nem érezhetik magukat biztonságban, mert a törvény utoléri őket.

„A pszichológiai alkalmassági vizsgálat a Belügyminiszter, Pintér Sándor által jóváhagyott szakmai protokoll alapján történik majd, és kétévente ellenőrzik minden intézményvezető és helyettes esetében. A Belügyminiszter meghatározza a gyermekvédelmi intézményvezetőktől elvárt vezetői kompetenciákat is, amelynek vizsgálata szintén része lesz a bevezetendő pszichológiai alkalmassági vizsgálatnak” – olvasható Rétvári Bence bejegyzésében.

„Vizsgálják például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stresszel való megküzdési képességet, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat is.”