Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Részletek a hét ember életét követelő észak-kaliforniai lövöldözésről

Fotó: MTI/AP/Bay Area Médiacsoport pool/Shae Hammond
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A tragédia nem sokkal azután történt, hogy egy másik tömeggyilkosság rázta meg az országot.

A CNN újabb részletekkel szolgált az észak-kaliforniai farmon történt tömeggyilkosságról, melyben legkevesebb hét ember életét vesztette: új információk derültek ki arról a mezőgazdasági munkásról, akit azzal vádolnak, hogy hétfőn hét embert megölt Észak-Kaliforniában.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A támadás hírére döbbenettel reagált a kis tengerparti város, Half Moon Bay közössége, ami érthető, hiszen egy héten belül ez a második tömeggyilkosság az országban. A gyanúsított Chunli Zhao, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő követte el a gyilkosságokat a két gombafarmon: a férfi beismerte, hogy megölt hét embert, egy másikat pedig súlyosan megsebesített.

Zhao csütörtökön egy interjút is adott az NBC riporterének a San Mateo megyei börtönben: a 15 perces interjú során a gyanúsított állította, “nem volt magánál és nem tudta, mi történt vele mentálisan”, amikor elkezdett lövöldözni hétfő délután. Zhao azt mondta, hogy megbánta szörnyű tettét.

Így történt a tragédia

Zhao az egyik gombafarmon dolgozott, ahol négy munkatársát agyonlőtte. Egy másik, közeli farmon is dolgozott, ahol a vádak szerint három korábbi kollégáját lőtte le. Christina Corpus, San Mateo megye seriffje bejelentette, a bizonyítékok alapján a lövöldözéseket munkahelyi erőszaknak minősítette.

A most 66 éves kínai állampolgár közel 11 éve tartózkodik az Egyesült Államokban, zöldkártyával is rendelkezik, ám elmondása szerint hosszú évekig zaklatták, és munkahelyén is sok problémája volt. Zhao elmondása szerint rendszeresen túlhajszolták a munkában, és hiába jelezte a munkakörülményeivel kapcsolatos aggályait, a munkáltatója nem foglalkozott vele.

Noha ezt egyelőre nem erősítették meg, Zhao állítja, hogy “úgy véli”, valamilyen mentális betegségben szenvedhet. Steve Wagstaffe San Mateo megyei kerületi ügyész az ügy kapcsán megosztotta, Zhao szinte ugyanazt mondta a hatóságoknak is, mint az interjúban. Zhaót jelenleg óvadék nélkül tartják fogva, mivel hétrendbeli gyilkosság és egyrendbeli gyilkossági kísérlet vádjával néz szembe.

Három nappal a Half Moon Bay-i lövöldözés előtt Los Angeles külvárosában, Monterey Parkban egy fegyveres tüzet nyitott egy holdújévi ünnepségen, melynek következtében 11 ember életét vesztette. A lövöldözőt egy nappal később a közeli Torrance városában találták meg holtan, önkezével vetett véget életének.