18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Megrázó felvételek Nichols haláláról: öt amerikai rendőrt vádolnak gyilkossággal

Fotó: Gyászolók a rendőri intézkedés következtében életét vesztő 29 éves Tyre Nichols emlékére tartott virrasztáson a tennessee-i Memphisben 2023. január 26-án. Öt afroamerikai rendőr január 7-én figyelmetlen vezetés miatt állította meg a szintén afroamerikai autóvezetőt, akit úgy megvertek, hogy három nap múlva belehalt sérüléseibe. Az eset után elbocsátották a járőröket, akik maguk jelentkeztek a rendőrségen és jelenleg mindannyian őrizetben vannak. A vád ellenük emberölés, súlyos bántalmazás, hivatali kötelesség megsértése, valamint emberrablás minősített esete. MTI/AP/Daily Memphian/Patrick Lantrip
Észak-Amerika

Takács Petra

Szerkesztő

Napvilágot láttak azok a felvételek, melyek Tyre Nichols elfogásáról készültek, aki többek között könyörgött is, majd a kegyetlen verés után eltelt körülbelül 30 percben sem szállították kórházba.

Memphis városában a rendőri erőszak ellen tüntetők lezártak egy autópályát, miután a rendőrség nyilvánosságra hozta a felvételeket egy halálos kimenetelű közúti ellenőrzésről. Tennessee állam fővárosában péntek estére hirdettek felvonulást a 29 éves Tyre Nichols emlékére. Több százan gyűltek össze táblákkal, az élő felvételek alapján a lezárt autópályán senkit nem engednek.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A városvezetés és a hatóságok attól tartottak, hogy a tiltakozás erőszakba fordul, ezért pénteken a Nemzeti Gárda ezer tagját helyezték készenlétbe. Radikális csoportok este 8 órára New York városába tüntetést hirdettek meg, Seattle-ben szintén utcára hívták tagjaikat.  

Az áldozat rokonai és Memphis rendőrfőnöke békés tiltakozást kértek. Megszólalt az ügyben Joe Biden is. Az elnök pénteken közleményt adott ki arról, hogy beszélt az áldozat szüleivel. Arra figyelmeztette azokat, akik igazságot követelnek, hogy ne válasszák az erőszak és rombolás útját, mert az “erőszak soha nem elfogadható”. Felhívta a figyelmet, hogy a döntéshozóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a büntető igazságszolgáltatás rendszere méltányos és pártatlan legyen, valamint egyenlő elbírálásban részesítsen mindenkit, figyelembe véve az emberi méltóságot.

Többek között rúgták és ütötték a fiatalt

Tyre Nicholst még január 7-én az esti órákban állították meg figyelmetlen vezetés miatt. A pénteken nyilvánosságra hozott felvételek alapján a gyanúsítottat a járőrök kirángatták autójából és megpróbálták megbilincselni, aki dulakodás után elszaladt. Az intézkedés során a rendőrök paprikasprayt és elektromos sokkolót használtak, a felvételek alapján rúgások és ütések is érték a megállított autóst.

Miután a férfi légzési nehézségekre hivatkozott, ezt követően hívták ki a mentőket, akik már válságos állapotban szállították kórházba. Tyre Nichols 3 nappal később belehalt a sérülésekbe.

Az öt intézkedő rendőrt az eset után néhány nappal elbocsátották, csütörtökön pedig hivatalosab is vádat emeltek ellenük, és őrizetbe vették őket. A vád ellenük emberölés, súlyos bántalmazás, valamint hivatali kötelesség megsértése, és súlyosított emberrablás.

A gyilkossággal megvádolt öt rendőr és az áldozat is afroamerikai. Az áldozat családjának ügyvédei üdvözölték a vádemelést. A jogi képviselők még kedden közleményt adtak ki a boncolás eredményéről, amely egy független és elismert szakértő vizsgálatára hivatkozva azt írta, hogy “Tyre súlyos ütlegelés okozta kiterjedt vérzéses sérüléseket szenvedett el”.

Memphis rendőrfőnöke szerdán az öt járőr cselekedetét “kegyetlennek, hanyagnak és embertelennek” nevezte. Hatósági tisztségviselők arról is beszámoltak, hogy az intézkedésben érintett két tűzoltót felmentettek a szolgálat alól. Azokról van szó, akik a kihívott sürgősségi egységgel értek a helyszínre. Jelenleg is zajlik a belső vizsgálat.