Rendőrség: biztonságban lezajlott a Budapesten rendezett atlétikai vb

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A BRFK egy sajtótájékoztató keretében biztosított arról, hogy az atlétikai vb probléma nélkül zajlott.

A police.hu beszámolója szerint a Budapesten 2023. augusztus 19-27. között rendezett atlétikai világbajnokságra 120 országból érkeztek szurkolók, a közvetítéseket pedig az egész világ követte. A versenyszámok nem csak a Nemzeti Atlétikai Központban zajlottak: a maratonfutást, valamint a 20 és 35 kilométeres gyaloglást a város szívében rendezték.

Soron kívül Három kontinensen rendezik meg a 2030-as világbajnokság meccseit

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség megerősítő erőivel és a Polgárőrség együttműködésével biztosította a sportolók, a nézők, a fővárosiak és az itt közlekedők biztonságát. A rendőri biztosítás tapasztalatairól dr. Markó Attila r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitányának rendészeti helyettese sajtótájékoztatón számolt be 2023. augusztus 31-én.

Közel 2000 rendőr biztosította az eseményt

A rendezvény kilenc napja alatt a biztosításban összesen 1964 rendőr vett részt. Munkájukat öt országból 14 külföldi rendőr, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztjelölt hallgatói is segítették. A sportversennyel összefüggésben rendkívüli esemény, kiemelt bűncselekmény nem történt. Egy pályára berohanó férfit kellett előállítani, ellene rendbontás miatt indult büntetőeljárás.

Pirotechnikai eszköz használata, illetve közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt egy-egy emberrel szemben indult szabálysértési eljárás. A közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértése miatt a Nemzeti Atlétikai Központ környezetében a rendőrök öt alkalommal alkalmaztak helyszíni bírságot, öt embert engedély nélküli drónhasználat miatt figyelmeztettek.

A világverseny természetesen forgalmirend-változásokkal is járt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság dinamikus zárásokkal érte el, hogy a rendezvény a lehető legkisebb fennakadást okozza a közlekedésben, azaz mindig csak azt az útszakaszt, csak annyi ideig zárta le, ameddig az feltétlenül szükséges volt.

A taxis hiénákról is esett szó

A személyszállítással összefüggő visszaélések visszaszorítása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Budapesti Közlekedési Központ és a társzervek közös ellenőrzés-sorozatot tartott a Nemzeti Atlétikai Központ, a pályaudvarok, valamint a sportolók és nézők által gyakran látogatott helyszínek közelében.

A hatóságok összesen 939 taxist ellenőriztek. Csalás bűncselekmény miatt egy sofőrt elfogtak, mert a gyanú szerint úgy állította át a taxiórát, hogy az kétszeres viteldíjat mutasson. Lejárt műszaki engedély miatt három szabálysértési feljelentést tettek, három esetben helyszíni bírságot szabtak ki. Kötelező felelősségbiztosítás hiánya miatt ketten kaptak bírságot.

Egy fehér rendszámos, de megtévesztően sárga színű, műszakilag alkalmatlan gépkocsi hatósági jelzését is elvették, a sofőrt feljelentették. Engedély nélküli tevékenység végzése miatt két sofőrre fejenként 600 ezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki, hét taxiengedélyt bevontak, 34 járművet soron kívül műszaki vizsgára rendeltek.

Egy forgalomból kivont, de személyszállítást végző taxi rendszámát is levették. 86 egyéb jogsértésről jegyzőkönyvet vettek fel, köztük tíz esetben túlszámlázás miatt, két sofőrnek pedig 300-, illetve 500 ezer forint bírságot szabtak ki fix tarifa alkalmazásáért. Az ellenőrzésekben két taxiszolgáltató cég saját ellenőrei is részt vettek, és a tapasztalt szabálytalanságok miatt öt munkatársukkal szerződést bontottak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság köszöni a fővárosiak türelmét, valamint a szurkolók és nézők sportszerű magatartását!