Kutatás: Remdesivir-rezisztens mutációt fedeztek fel egy koronavírusos betegnél

Fotó: Flickr
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Gilead Sciences által végzett kutatás során a vírus ellen is használatos remdesivirrel szembeni rezisztenciát fedeztek fel egy immunhiányos betegtől vett mintában, akit a gyógyszerrel kezeltek.

Korábban már felfedezték a mutációt, akkor azonban csak laboratóriumi körülmények között lett előállítva. A koronavírusos beteg, akit a remdesivirrel kezeltek, 70-es éveiben jár és immunhiányban szenved – 2020 májusában fertőződött meg a koronavírussal.

A non-Hodgkin-limfómával is kezelt nőnek remdesivires terápiát írtak ki, mely kezdetben még segített is, és tüneteit sikeresen enyhítette, de nem volt képes teljesen megszüntetni a betegséget. A nő több hónapon át küzdött a koronavírus-fertőzéssel, majd idővel elvesztette szaglását.

A kutatás során pedig kiderült, hogy a terápia során a nő szervezetében olyan mutációk alakultak ki, melyek csökkentették a gyógyszer hatékonyságát, később pedig csak egy speciális antitestterápiával sikerült legyőznie a fertőzést – írja a Bloomberg.

A szakemberek felhívták a figyelmet az esetre, s közölték, lehetséges, hogy ez egyedi eset, de a jövőben minden immunhiányos beteg esetében tüzetesen ellenőrizni kell a kórtörténetet, és számításba kell venni, hogy a remdesivir szelektíven fejtheti ki hatását, ezért szükséges lehet egy más típusú terápia a koronavírus-fertőzés leküzdésére.