Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,145 $

Több mint száz éve elveszett hajó roncsaira bukkantak kutatók

A csapat tengerészeti gyűjtemények, történeti források és szonáradatok segítségével azonosította a maradványokat.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Bangori Egyetem Óceántudományi Karának kutatói megtalálták az 1915. március 13-án elsüllyedt SS Hartdale pontos helyét – írja a 24.hu az intézmény oldalán megjelent közleményre hivatkozva. Megjegyzik, a hajót egy német U-27 tengeralattjáró támadta meg az első világháború alatt az Ír-tengeren, Észak-Írország közelében, s mint kiderült, a roncs 80 méteres mélységben nyugszik.

Hozzáteszik: a csapat tengerészeti gyűjtemények, történeti források és szonáradatok segítségével azonosította a maradványokat. Dr. Michael Roberts, a csapat vezetője abban bízik, hogy Unpath’d Waters projektjük keretében – amelyben az Ír-tenger Man-sziget és Észak-Írország közötti részének roncsait kutatják – további felfedezések születnek majd. Soron kívül Egy rendőrre is rátámadt a szüleivel végző újpesti kettős gyilkos

Az SS Hartdale-t 1910-ben építették, 1915-ben eladták, átkeresztelése előtt pedig az SS Benbrook nevet viselte. A hajó a végzetes napon Skóciából Egyiptomba szállított szenet, amikor egy német tengeralattjáró üldözni kezdte, majd elsüllyesztette, amely miatt a legénység két tagja életét vesztette – idézik fel.

Az azonosításban és az események vizsgálatában nemcsak a legénység beszámolói, hanem a tengeralattjáró naplója is nagy segítséget jelentett. Barney Sloane, a Historic England Unpath’d Waters vezető kutatója szerint a felfedezés kiváló példája annak, hogy milyen lehetőségek rejlenek az Egyesült Királyság kulturális és örökségi archívumainak, múzeumainak és iratainak összekapcsolásával létrehozott, hozzáférhető és fenntartható nemzeti gyűjteményben – fűzik hozzá.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy a brazil örökségvédelmi intézet (IPHAN) régészei 16 új, sziklarajzokat tartalmazó lelőhelyet fedeztek fel a közép-brazíliai Jalapão régiójában. A brazil kulturális minisztérium sajtóközleménye alapján a lelőhelyek mintegy 2000 évesek, a korabeliek emberi és állati nyomokat ábrázoltak a sziklákon. De azt is megírtuk, hogy ősi épület maradványaira bukkantak a tenger mélyén Olaszországban.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.