Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Jogi útra terelheti a Szuperliga ügyét a FIFA és az UEFA ellen a Real és a Barca

Az Európai Unió Bíróságának közelmúltbeli döntését követően a Barcelona és a Real Madrid jogi lépéseket fontolgatnak az UEFA és a FIFA ellen a Szuperliga ügyében.

Joan Laporta, a Barcelona elnöke nézi a spanyol LaLiga labdarúgó-mérkőzést az FC Barcelona és a CA Osasuna között a katalóniai Barcelonában 2024. január 31-én. EPA/Alejandro Garcia
Sport

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

December végén a bíróság úgy határozott, hogy az UEFA és a FIFA versenyellenes döntést hozott, ez pedig reményt adott az Európai Szuperliga szervezőinek a projekt elindítására, hiába tart ki a FIFA és az UEFA amellett, hogy nem volt egyoldalú „győzelem” ellenfeleiknek az ítélet. A 90min forrásai azonban arról számoltak be, hogy az ítéletre hivatkozva a projekt 2021-es összeomlása után megmaradó két klub, a Barcelona és a Madrid is beperelné a két szervezetet a bajnokság elindításának kudarcából származó káraik pótlása érdekében.

A Szuperliga-projektet eredetileg egy, a J.P. Morgantől felvett, közel négymilliárd fontot érő hitelből finanszírozták volna, a gyors beomlása és az azóta eltelt idő alatt bekövetkező piaci változások miatt új kölcsönt már más feltételek között tudnának felvenni, míg a régihez nem férnek hozzá. Az eredeti megállapodás szerint az alapító klubok kb. egymilliárd fontot kaptak volna „csatlakozási bónuszként”. A Barcelona és a Real Madrid most arra kíváncsi, kaphatnak-e kártérítést. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Amennyiben valóban lesz per, azt nem a Szuperliga tisztviselői, vagy az A22, a bajnokság promótere nyújtaná be, hanem azok a klubok, vagy akár játékosok, akik benne voltak az eredeti tervekben. A Barcelona és a Madrid támogatja a lépést, míg a többi alapító Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, AC Milan, Inter és Atletico Madrid elhatárolódtak az ügytől. A Juventus is azt keresi, hogyan léphetne ki belőle.

A lap értesülései szerint a Szuperliga tervezői egy új bajnokság ötletét is felvázolta és már több klubot is megkerestek titokban, hogy felkeltsék az érdeklődésüket. Az A22 társalapítója, Anas Laghrari nemrég elmondta, közel húsz klub biztosította a támogatásáról, de neveket nem mondott a titoktartás érdekében.

Ez nem annyira érdekelte a Barcelona elnökét, Joan Laportát, aki nem sokkal később több klubot, akik támogatnák a projektet, nevén nevezett, ezek közül sokan, köztük az AS Roma is sebtében kiadott közleményben tagadta, hogy bármilyen tárgyalás lett volna köztük és az A22 között és a Szuperliga nélkül képzelik el az európai klubfutball jövőjét.