Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Valami, ami akár a rák kockázatát is csökkentheti

Valami, ami akár a rák kockázatát is csökkentheti

Valami, ami akár a rák kockázatát is csökkentheti
Shutterstock/Illusztráció

Ahogy beköszönt az ősz, sok brit háztartásban újra előkerül a hagyományos vasárnapi sült, ami a nyári hónapokban gyakran háttérbe szorul.

A WalesOnline szerint azonban ez a klasszikus fogás nemcsak a gyomrunkat tölti meg, hanem a szervezetünket is támogatja – sőt, egyes összetevői még a rák kockázatát is csökkenthetik. „A ropogós burgonyától a zöldségeken és a húsokon át a bőséges mártásig számos előny rejlik ebben az ételben, amikről sokan nem is tudnak.” A sárgarépa például nemcsak a látásnak tesz jót, hanem a bőr öregedésének lassításában is szerepet játszhat.

A cikk a videó után folytatódik

Dr. Michael Mosley, a BBC Radio 4 „Stay Young” című műsorában korábban így fogalmazott: „A kutatások kimutatták, hogy a kollagénszint és a ráncok állapota jelentősen javítható a megfelelő étrenddel. Számos nagyszabású tanulmány megállapította, hogy azoknál, akik több zöldséget fogyasztanak, kevesebb ránc és teltebb bőr figyelhető meg. Egy kutatás szerint napi 250 gramm színes zöldség fogyasztása kulcsfontosságú a fiatalos megjelenéshez.

Mosley kiemelte a karotinoidokat, amik „a retinol kémiai rokonai, és rendkívül hatékony antioxidánsok, melyek sejtszinten védik a bőrt.” Ezek az anyagok nemcsak a sárgarépában, hanem a paradicsomban, édesburgonyában, sütőtökben, sárgadinnyében és mangóban is megtalálhatók. A laboratóriumi vizsgálatok szerint „a karotinoidok képesek megvédeni a kollagént termelő bőrsejteket az UV-sugárzás és az oxidatív stressz okozta károsodástól – ezek pedig a bőröregedés fő hajtóerői.”

A burgonya sem marad ki az egészséges összetevők sorából. A BBC Good Food szerint „ellenálló keményítőt tartalmaz, amely nem emésztődik meg a gyomorban vagy a vékonybélben, hanem a vastagbélbe jutva táplálja a jótékony bélbaktériumokat.” Ez a típusú keményítő segíthet az emésztés javításában, a vércukorszint szabályozásában, az étvágy csökkentésében, és bizonyos krónikus betegségek – például a vastagbélrák – kockázatának mérséklésében.

Shutterstock/Illusztráció

A hús a vasárnapi sült egyik központi eleme, de a Brit Szív Alapítvány (BHF) figyelmeztet: „Bár a hús jó fehérjeforrás lehet, egyes fajták magas telített zsírtartalommal bírnak.” A szervezet azt javasolja, hogy „figyeljünk az adagokra – egy adag körülbelül akkora, mint a tenyerünk.” A sovány húsok, például a csirkemell vagy a pulyka, kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint a marha vagy a bárány.

A BHF szerint „ha a bárányt csirkére cseréljük, akár 241 kcal-t, 30 gramm zsírt és 15,5 gramm telített zsírt is megspórolhatunk.” A sültek elkészítésénél érdemes a vaj vagy zsír helyett növényi olajokat használni, és kerülni a hús bőrének elfogyasztását.

A vegetáriánus vagy vegán étrendet követők számára is léteznek alternatívák, például a dióalapú sült, mely bár magasabb kalóriatartalmú, egészségesebb, telítetlen zsírokat tartalmaz. A BHF szerint „egy 120 grammos dióalapú sült 10 grammal több zsírt és 72 kcal-val többet tartalmaz, mint egy átlagos adag sült csirke.” A változatosság érdekében javasolják a zöldségekkel és hüvelyesekkel töltött paprikák, padlizsánok vagy sütőtökök kipróbálását is.