Kiderült, miért okozhat rákot a vörös hús
Szingapúri kutatók szerint egy, a vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért. De jó hírrel is szolgáltak: megállapításaik révén a kezelés kidolgozása is könnyebb lesz.
A vörös húsokról régóta tudni már, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok, például a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ennek okát azonban sokáig nem tudták azonosítani. Ebben értek el most áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói – derül ki a beszámolóból. A Cancer Discovery szaklapban közzétett tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrák-mintákat használtak a vizsgálatokhoz.
Végül arra jutottak, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy telomeráz nevű enzimet, ami felelős lehet a rák kifejlődéséért. A New Atlas kifejti: a telomerek a kromoszómák végén találhatók meg, ezek pedig DNS-szekvenciákból és fehérjékből épülnek fel, amelyek a sejtosztódáshoz szükségesek. Ezek a telomerek minden sejtosztódással rövidülnek, míg végül olyan rövidek nem lesznek, hogy a sejtek képtelenek lesznek a további osztódásra – a szövetek pedig elöregednek.
Itt jön a képbe a telomeráz – egy enzim, ami képes a telomerek újjáépítésére, így helyreállítva a sejtosztódást. Ha viszont egy sejt kontrollálatlanul elkezd osztódni, az rákos elváltozás kialakulásához vezethet. A sok osztódás nyomán a rákos sejtek nagyon rövid telomerekkel végződnek, melyek emiatt képtelenek a kromoszómák megvédésére – jegyzik meg. Hogy elkerüljék a sejtek a biztos halált, telomerázt kezdenek termelni, így tovább növekedhetnek és osztódhatnak, gyakorlatilag halhatatlanná válva.
A kutatók szerint a felfedezés segíthet az új rákellenes kezelési módszerek kidolgozásában, amelyben kulcsfontosságú szerepe lesz a pirinnek – írta meg a HVG a BGR-re hivatkozva. Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogy egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészségre káros örökvegyszereket. A kutatás szerint a kávé és a fehér rizs fokozott szennyezettsége különösen aggasztó, mivel ezek népszerű élelmiszereknek számítanak. Emellett egyértelmű kapcsolatot találtak a vörös húsok fogyasztása és az egyik legveszélyesebb örökvegyszer, a PFOS magasabb szintje között.