Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Kiderült, miért okozhat rákot a vörös hús

Szingapúri kutatók szerint egy, a vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért. De jó hírrel is szolgáltak: megállapításaik révén a kezelés kidolgozása is könnyebb lesz.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A vörös húsokról régóta tudni már, hogy növelhetik bizonyos ráktípusok, például a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, ennek okát azonban sokáig nem tudták azonosítani. Ebben értek el most áttörést a szingapúri Nemzeti Rákközpont kutatói – derül ki a beszámolóból. A Cancer Discovery szaklapban közzétett tanulmány szerint a kutatók frissen vett vastagbélrák-mintákat használtak a vizsgálatokhoz.

Végül arra jutottak, hogy a vörös húsokban található pirin nevű fehérje aktivál a szervezetben egy telomeráz nevű enzimet, ami felelős lehet a rák kifejlődéséért. A New Atlas kifejti: a telomerek a kromoszómák végén találhatók meg, ezek pedig DNS-szekvenciákból és fehérjékből épülnek fel, amelyek a sejtosztódáshoz szükségesek. Ezek a telomerek minden sejtosztódással rövidülnek, míg végül olyan rövidek nem lesznek, hogy a sejtek képtelenek lesznek a további osztódásra – a szövetek pedig elöregednek. Soron kívül Holtan találták meg a budapesti bulinegyedben eltűnt amerikai nőt

Itt jön a képbe a telomeráz – egy enzim, ami képes a telomerek újjáépítésére, így helyreállítva a sejtosztódást. Ha viszont egy sejt kontrollálatlanul elkezd osztódni, az rákos elváltozás kialakulásához vezethet. A sok osztódás nyomán a rákos sejtek nagyon rövid telomerekkel végződnek, melyek emiatt képtelenek a kromoszómák megvédésére – jegyzik meg. Hogy elkerüljék a sejtek a biztos halált, telomerázt kezdenek termelni, így tovább növekedhetnek és osztódhatnak, gyakorlatilag halhatatlanná válva.

A kutatók szerint a felfedezés segíthet az új rákellenes kezelési módszerek kidolgozásában, amelyben kulcsfontosságú szerepe lesz a pirinnek – írta meg a HVG a BGR-re hivatkozva. Ebben a cikkben pedig arról írtunk, hogy egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészségre káros örökvegyszereket. A kutatás szerint a kávé és a fehér rizs fokozott szennyezettsége különösen aggasztó, mivel ezek népszerű élelmiszereknek számítanak. Emellett egyértelmű kapcsolatot találtak a vörös húsok fogyasztása és az egyik legveszélyesebb örökvegyszer, a PFOS magasabb szintje között.

Videón Orbán Viktor történelmi bejelentése

Orbán Viktor Ursula von der Leyen társaságában jelentett be olyan változásokat, amik óriási hatással lehetnek Európa gazdasági környezetére.

Kiderült, miért okozhat rákot a vörös hús

Szingapúri kutatók szerint egy, a vörös húsban lévő fehérje felelős a vastagbélrák kialakulásáért. De jó hírrel is szolgáltak: megállapításaik révén a kezelés kidolgozása is könnyebb lesz.

5 ok, miért fontos határokat felállítani az életünkben

Az életünk minden területén fontos, hogy kialakítsuk a számunkra megfelelő határokat. Bár ez sokszor nem könnyű, ne feledjük: erre is szükség van mentális egészségünk, személyes fejlődésünk és egészséges kapcsolataink szempontjából.