Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,944 $

Pusztító erdőtűz terjedt Romániában (videó)

A szakemberek attól tartanak, hogy a tűz átterjedhet a hegygerinc másik oldalára.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint arról már beszámoltunk, az országos földfizikai intézet (INCDFP) szerint vasárnap 10 óra körül 3,6-os erősségű, gyenge földrengés volt a romániai Vrancea szeizmikus zónájában. Egyúttal arra is fény derült, hogy áprilisban eddig 14 földrengést jegyeztek fel az országban. Mindemellett azonban erdőtűz is pusztított Romániában: a hírek szerint hétfőn tűz ütött ki, majd az erős szél miatt nagyon gyorsan szétterjedtek a lángok Laposnya fölött, a Görgényi-havasokban.

A Maszol beszámolója alapján egy hozzávetőleg 40 hektáros erdőrész érintett. Elsőkként katonai tűzoltók, önkéntes tűzoltók, az erdészet munkatársai, valamint a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat mentőegysége érkezett a helyszínre, és próbálták megfékezni a lángokat. Kedd reggelre már a védelmi minisztériumtól kértek segítséget, onnan egy erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépet várnak. A lap értesülései szerint a tüzet sikerült eloltani, de még így is van miért aggódni. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Mint írják, továbbra is füst száll fel a szél miatt, ezért félő, hogy az avar ismét lángra kap. Kovács Zoltán Róbert, a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat vezetője pedig azt is elmondta, hogy mivel a hegygerincen alakult ki a tűz, így nehezen lehet megközelíteni a területet. Állítása szerint már szombaton jelezte egy helyi lakos, hogy füstöt lát a környéken, amelyet követően hegyimentők érkeztek ki, s eloltották a tüzet.

Hétfőn az óránként 60-70 kilométeres sebességű széllökések miatt ismét felcsaptak a lángok és a tűz terjedni kezdett. Kovács Zoltán Róbert megjegyezte, leginkább az aggasztja őket, hogy a tűz átterjedhet a hegygerinc másik oldalára, a Hargita megyei részre. A lap hozzáteszi: a szakemberek kedden drónokkal pásztázzák a térséget, abban bízva, hogy így időben észreveszik, ha valahol még vannak lángok. Az kérdéses, mi okozta a tüzet.

Korábban azt is megírtuk, hogy február végén leállítottak egy atomfegyver-létesítményt Texasban az egyre terjedő erdőtüzek miatt. Mint kiderült, a legnagyobb tűz közel 1040 négyzetkilométeren égett, és Greg Abbott republikánus kormányzó 60 megyére adott ki katasztrófaelhárítási rendeletet. Arról nincs információ, hogy mi okozhatta a tüzet, az viszont kétségtelen, hogy óriási pusztítást végzett, rengetegen dolgoztak a lángok megfékezésén.

Meglepő kijelentést tett Vitézy Dávid

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt egy friss interjúban kifejtette, hogy elvi szinten nem zárkózna el a Karácsony Gergellyel való együttműködéstől a június 9-i választás eredményétől függetlenül.